Nuchtere belegger wordt beloond
- Door: Peter van der Slikke
- 3 juli 2025
- Leestijd: 4 minuten

De wereld blijft onrustig, met escalaties in het Midden-Oosten, de oorlog in Oekraïne en oplopende spanningen tussen de VS en China. Toch bereiken Amerikaanse beurzen de afgelopen dagen nieuwe recordhoogtes.
Wereldwijde onrust zet door
De afgelopen maand was opnieuw turbulent. De oorlog in het Midden-Oosten escaleerde verder en de humanitaire situatie in Gaza wordt met de dag schrijnender. Rusland intensiveerde zijn aanvallen op Oekraïne, met veel burgerdoden tot gevolg. Ook in Soedan en andere Afrikaanse regio’s blijven gewapende conflicten doorgaan. En hoewel de spanningen tussen Pakistan en India recent zijn afgezwakt, blijven de onderliggende problemen onopgelost.
Tegelijkertijd is er op economisch vlak veel beweging. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China bereikten een kookpunt, vooral rond de zeldzame aardmetalen die cruciaal zijn voor hightechproductie. Zo stopten Amerikaanse bedrijven als NVIDIA en AMD tijdelijk hun chipleveringen aan China. Ook Europese chipfabrikanten als ASML werden door de Amerikaanse overheid onder druk gezet om de export te beperken.
Amerikaanse beurzen bereiken records
Toch stegen de Amerikaanse beurzen, ondanks alle geopolitieke spanningen, de afgelopen dagen naar nieuwe recordhoogtes. Dat komt onder andere doordat de economische cijfers in de VS sterk blijven: de inflatie lijkt onder controle en de werkloosheid is laag. Grote bedrijven als Apple, Microsoft en Amazon presteerden uitstekend. Ook industriële bedrijven als Caterpillar en General Electric presteerden boven verwachting, mede dankzij investeringen in infrastructuur. Producenten van defensiematerieel profiteren juist van de geopolitieke spanningen en stijgende defensiebudgetten.
Opvallend genoeg staan alle aandelenindices ten opzichte van 1 januari nu hoger. Toch zorgt de daling van de dollar, die sinds het begin van dit jaar ruim 11% lager staat ten opzichte van de euro, ervoor dat offensieve beleggers een paar procent in de min staan. Defensieve beleggers eindigen net onder nul. Lees meer hierover in: Waarom de dollar jouw rendement beïnvloedt.
Europese fondsen blijven achter
Europese aandelen bewegen wel mee met de positieve stemming in de VS, maar laten gematigder rendementen zien. De AEX en DAX blijven redelijk stabiel en laten een lichte opwaartse trend zien. Europese economieën groeien al jaren langzamer dan de Amerikaanse en blijven gevoeliger voor geopolitieke onrust, zoals de oorlog in Oekraïne of mogelijke handelstarieven.
De NAVO-top werd door veel media als een succes gepresenteerd. Toch is Europa militair nog altijd ondergeschikt aan de VS. De Europese defensiecapaciteit is beperkt en samenwerking tussen lidstaten verloopt moeizaam. Maar ook hier is een lichtpunt: de komende jaren wordt fors geïnvesteerd in defensie, infrastructuur en innovatie. Het Europese herstel- en herstructureringsfonds speelt hierin een sleutelrol.
Europa wil handelstarieven voorkomen
De komende periode wordt spannend voor Europa. Voor 9 juli moet er een akkoord komen tussen Europa en de VS om nieuwe handelstarieven van 25 tot 50 procent te voorkomen. Europese leiders proberen een akkoord te sluiten, maar of dat lukt is nog onzeker. De schade van een handelsconflict zou groot kunnen zijn, met name voor de auto-industrie in Duitsland en Frankrijk, en voor de agrarische export van Nederland.
BMW en Volkswagen bereiden zich al voor op scenario’s waarin export naar de VS duurder wordt. Tegelijkertijd neemt Europa stappen om minder afhankelijk te worden van Amerikaanse technologie, onder andere door de ontwikkeling van de Europese chipsindustrie via het European Chips Act-programma.
Oekraïne, Rusland en economische effecten
De oorlog in Oekraïne blijft een bron van zorg. Rusland intensiveert zijn aanvallen, terwijl wapenleveranties vanuit het Westen achterblijven. Oekraïne raakt door zijn voorraden heen, maar toont veerkracht door eigen defensie-industrie op te bouwen.
Economisch raakt Rusland steeds meer verzwakt: sancties, hoge oorlogsuitgaven en het vertrek van jonge professionals remmen de groei. Volgens het IMF groeit de Russische economie in 2025 naar verwachting nauwelijks meer, terwijl landen als Polen, Tsjechië en Roemenië juist profiteren van hun toegenomen strategische rol binnen Europa.
Vooruitkijken met vertrouwen
De geschiedenis leert dat markten zich altijd herstellen, denk aan de coronapandemie, de financiële crisis of de Brexit. Investeringen in duurzame energie, technologie, gezondheidszorg en defensie bieden kansen voor de komende jaren. Juist deze sectoren kunnen profiteren van structurele trends en geopolitieke verschuivingen.
Voor beleggers is het belangrijk om rustig te blijven bij wereldwijde ontwikkelingen. De wereld verandert voortdurend en juist in die dynamiek liggen kansen. De kracht van beleggen ligt in spreiding en discipline. Wees alert, maar niet angstig. Kritisch, maar niet cynisch. En bovenal: houd vast aan je eerder gekozen koers. De nuchtere belegger wordt uiteindelijk beloond.
Compliment aan jou als belegger
In een wereld vol onzekerheden en geopolitieke spanningen is het soms moeilijk om het hoofd koel te houden. Toch is dat precies wat onze klanten doen. Ze houden vast aan hun strategie en houden vertrouwen in de economie, zelfs wanneer het wereldtoneel steeds onrustiger wordt. Daar zijn we oprecht trots op!
Samengevat
- S&P 500 bereikte een all time high, ondanks geopolitieke spanningen.
- Amerikaanse bedrijven blijven sterke resultaten boeken.
- De dollar is 10% gedaald t.o.v. de euro, wat rendement in euro’s tijdelijk drukt.
- Veel beleggers staan hierdoor momenteel in de min, ondanks stijgende markten.
- Rustig blijven en vasthouden aan spreiding en lange termijnstrategie blijft het slimste.
Juni: wat gebeurde er op de beurs?
Blijf op de hoogte van hoe de verschillende regio’s presteerden en hoe obligaties zich hebben ontwikkeld de afgelopen maand. Ontdek de inzichten in onze terugblik.
-
-
Peter van der Slikke
Directeur -
Als oprichter en directeur, denkt Peter actief mee over de strategie van Bloei vermogen. Zijn beleggingskennis publiceerde hij in 2 boeken.
Gerelateerde artikelen
-
Actualiteit
Groeivertraging
Het effect van het rentebeleid van de ECB wordt steeds zichtbaarder, met een merkbare vertraging van de Europese economieën als gevolg. Positief is dat de inflatie al enkele maanden aan het dalen is.Lees meer -
Actualiteit
Beurzen blijven stijgen ondanks geopolitieke spanningen
Ondanks geopolitieke spanningen en economische zorgen, blijven de beurzen hun weg omhoog vinden. In april daalden de aandelenkoersen iets, maar de beurzen zijn inmiddels weer aan het stijgen.Lees meer -
Actualiteit
Weinig nieuws onder de zon
De bekende factoren blijven het nieuws bepalen: de oorlog in Oekraïne, het Midden-Oosten en de Amerikaanse verkiezingen. Ondanks de spanningen op het wereldtoneel herstelt de beurs zich langzaam.Lees meer
-
Blogs in je mailbox?
Blijf op de hoogte van onze blogs, de ontwikkelingen op de beurs, updates en meer.
Meld je aan voor ons maandbericht en ontvang één keer per maand een overzicht in je mailbox.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht