Blog

Pensioenbeleggen: pensioenpotje of beleggingsrekening?

Pensioenbeleggen

Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor je eigen pensioen en moet je nadenken over de beste manier om je geld veilig te laten groeien, rekening houdend met de onzekerheden van de toekomst. Beleggen kan een aantrekkelijke optie zijn, maar het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen beleggen in een pensioenpotje en pensioenbeleggen via een beleggingsrekening, en wat het beste bij je situatie past.

Pensioenbeleggen via pensioenpotje

Een pensioenpotje is een beleggingsrekening waarbij je specifiek kunt sparen voor je pensioen en hierbij fiscale voordelen kunt behalen, zoals belastingbesparingen via de jaarruimte of reserveringsruimte. Bovendien heb je vaak een lange beleggingshorizon, waardoor je meer risico kunt nemen en potentieel hogere rendementen kunt behalen.

Echter, een nadeel van beleggen in een pensioenpotje is dat het geld vaststaat tot je pensioenleeftijd. Dit betekent dat je minder flexibiliteit hebt in geval van financiële nood of andere onvoorziene situaties. Denk aan de coronacrisis, waar veel ondernemers een flinke financiële tegenslag hebben gehad. Het kan zijn dat je enkele tienduizenden euro’s op je pensioenrekening hebt staan wat je door een moeilijke periode kan helpen, maar dat je niets hiervan kunt opnemen.

Pensioenbeleggen via beleggingsrekening

Pensioenbeleggen via een beleggingsrekening kun je ook doen door te beleggen in indexfondsen en ETF’s, al dan niet via een vermogensbeheerder. Let er hierbij op dat je kiest voor een goed gespreide portefeuille met lage beheerkosten. Je profiteert dan van het marktrendement en kunt in geval van nood altijd aan je geld komen. Dit bedrag kun je op een later moment weer toevoegen aan je portefeuille, vaak zonder bijkomende kosten.

Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat bij normaal beleggen een zekere mate van discipline is vereist als het gaat om het opnemen van geld. Je beleggingen kun je tamelijk makkelijk verkopen, wat een extra risico met zich meebrengt. In tegenstelling tot een pensioenpotje, waarbij je niet zomaar toegang hebt tot het geld. Het is dus belangrijk om rekening te houden met deze flexibiliteit en discipline bij het kiezen tussen een pensioenpotje of beleggingsrekening.

Echter, normaal beleggen heeft geen fiscale voordelen en beleggen op de reguliere markt kan zeer beweeglijk zijn, waardoor je beleggingen in waarde kunnen dalen en je (een deel van) je geld kunt verliezen.

Wanneer kiezen voor het een of het ander?

Als je als ZZP’er specifiek wilt sparen voor je pensioen, fiscale voordelen wilt benutten en de zekerheid wilt hebben dat dit geld nooit voor andere doeleinden wordt gebruikt, kan beleggen in een pensioenpotje de beste keuze zijn. Als je echter flexibiliteit wilt hebben om tussentijds geld op te kunnen nemen in geval van nood en je geen fiscale voordelen nodig hebt, kan pensioenbeleggen via een beleggingsrekening een betere optie zijn.

Bij ons kun je altijd terecht voor een basisadvies over beleggen en wat mogelijk de beste keuze kan zijn voor je pensioenplanning als ZZP’er. Daarbij is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur om te bepalen welke keuze het beste past bij je situatie. Je pensioen is immers van groot belang.

Vergelijking: Pensioenpotje versus Pensioenbeleggen via Beleggingsrekening

Hier is een tabel met de verschillen en overeenkomsten tussen beleggen in een pensioenpotje en pensioenbeleggen via een beleggingsrekening voor ZZP’ers:

 PensioenpotjePensioenbeleggen via beleggingsrekening
Fiscale voordelenJa, belastingbesparingen via jaarruimte/reserveringsruimteNee
BeleggingshorizonVaak lange termijnKan variëren
RisiconiveauKan meer risico nemen, potentieel hogere rendementenKan variëren
Beschikbaarheid van geldVast tot pensioenleeftijdMogelijkheid om geld op te nemen in geval van nood
FlexibiliteitMinder flexibiliteit bij financiële nood of onvoorziene situatiesMeer flexibiliteit om geld op te nemen in geval van nood
Toegang tot geldBeperkt toegang tot het geldMogelijkheid om geld op te nemen en later weer toe te voegen
Discipline vereistMinder discipline vereist bij opnemen van geldMeer discipline vereist bij opnemen van geld
MarktrendementKan lager zijn zonder fiscale voordelenKan profiteren van het marktrendement
Risico op verliesMinder risico op verliesKan waardeverlies ervaren
AdviesvereisteAdvies inwinnen bij financieel adviseur wordt aanbevolenAdvies inwinnen bij financieel adviseur wordt aanbevolen

Maak een weloverwogen keuze tussen beleggen in een pensioenpotje en pensioenbeleggen via een beleggingsrekening, rekening houdend met je specifieke behoeften en financiële situatie.

Gerelateerde artikelen

Klant worden