Team

Maak kennis met Peter

Peter van der Slikke

Peter van der Slikke, oprichter van Bloei vermogen, doet na 17 jaar een stapje terug in zijn dagelijkse werkzaamheden. Op zijn 70e geniet hij van een minder hectische werksituatie, terwijl hij zijn ervaring blijft inzetten voor bestuurlijke taken en commerciële activiteiten.

Kun je iets vertellen over het begin van je loopbaan?

Na een technische vooropleiding, besloot ik de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige te volgen. Tegelijkertijd deed ik het atheneum, want ik wilde hogerop. Tijdens mijn HBO opleiding Personeelswerk kreeg ik een baan als personeelsfunctionaris en stapte ik later over naar de ABN AMRO bank, waar ik in totaal zo’n 25 jaar heb gewerkt en diverse opleidingen heb gevolgd. 

Bij de bank groeide ik door naar een functie waar ik verantwoordelijk was voor de werving, selectie en coaching van academici. Door dit werk kreeg ik steeds meer interesse voor het bankvak en heb ik in 1988 besloten de overstap te maken naar een commerciële bankfunctie.

Uiteindelijk heb ik verschillende leidinggevende functies gehad bij ABN AMRO en maakte ik een kort uitstapje naar Van Lanschot Bankiers. Het accent lag weliswaar bij leidinggeven, maar ik heb er tegelijk altijd voor gezorgd dat ik een eigen klantenbestand had.

Wat motiveerde je om Bloei vermogen te starten?

Ik had het lange tijd prima naar mijn zin bij ABN AMRO, maar de klantgerichte benadering veranderde steeds meer in een winstgerichte benadering. Het klantbelang stond niet meer centraal en bij de vormgeving van producten en diensten werd het verdienen van geld feitelijk leidend. Door dit gewijzigde productbeleid werden bankrelaties financieel flink benadeeld. Uiteindelijk besloot ik om deze reden weg te gaan en voor mezelf te beginnen. 

In 2012 heb ik het boek ‘Ontmaskerd’ geschreven, waarin ik de dagelijkse praktijk in de financiële wereld beschrijf. Dit boek werd een bestseller en is door ruim 25.000 mensen aangeschaft. Ook mocht ik mijn verhaal meerdere keren op tv vertellen. 

Hoe verliep de oprichting en groei van jullie bedrijf?

Samen met mijn ‘voormalige’ collega, Patrick Bontje, startten we na veel onderzoek en voorbereidingstijd in het voorjaar van 2007 met knikkende knieën het bedrijf topcapital. Transparant, onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer voor vermogende beleggers vanaf € 500.000. Door de vele aanbevelingen van tevreden klanten, ging het op een gegeven moment zo goed dat we werden gedwongen een tijdelijke klantenstop in te voeren. 

Helaas konden wij met onze persoonlijke aanpak en verdienmodel geen ‘kleinere beleggers’ helpen, maar wilden dit wel graag kunnen aanbieden. Daarom begonnen we een paar jaar later met iBeleggen, voor vermogens vanaf € 25.000. Wij waren toentertijd de eerste online vermogensbeheerder van Nederland. Begin 2024 hebben we deze bedrijven samengevoegd onder de nieuwe naam Bloei vermogen.

Met de kennis van nu denk ik: we hadden veel eerder voor onszelf moeten beginnen. Maar dat is achteraf natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn vrouw en ik hadden drie studerende kinderen. Het duurde enkele maanden voordat zij bereid was dit avontuur met mij aan te gaan.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het zelfstandig ondernemen vind ik het leukst. Je moet toekomstgericht zijn, snel anticiperen op ontwikkelingen en je bent voortdurend bezig met economisch nieuws. Daarnaast haal ik veel energie uit het schrijven van blogs en nieuwsberichten. Ik vind het leuk om mijn kennis te delen en mensen goed te informeren. Mijn kennis heb ik gebundeld in mijn tweede boek ‘Slow beleggen’, waarin ik uitleg hoe beleggers op de lange termijn succesvol zullen zijn.

Sinds mijn 70e werk ik circa twee dagen per week en heb ik al mijn klanten overgedragen. Nu focus ik me op bestuurlijke taken en commerciële activiteiten. Ik mis wel het directe klantencontact, want je bouwt samen met hen een waardevolle en leuke relatie op. Gelukkig kan ik op deze nieuwe basis en hopelijk nog vele jaren actief betrokken blijven bij ons mooie bedrijf.

Hoe breng je graag je vrije tijd door?

Ik lees graag mijn drie kwaliteitskranten en volg diverse actualiteiten programma’s en blogs om op de hoogte te blijven van de economische en politieke ontwikkelingen. Ik vind het interessant zo goed mogelijk te weten wat de consequenties van belangrijke gebeurtenissen kunnen zijn, buiten dat het sowieso van belang is voor mijn werk. 

Daarnaast wandel ik veel met onze hond Guus en bezoek ik graag ons strandhuisje in Hoek van Holland samen met mijn vrouw. Dan zijn we echt even weg en lezen we flink wat boeken. Ook ben ik een fervent wijnliefhebber en geniet ik van het uitzoeken van een mooie fles wijn voor bij het eten met familie en vrienden.

Gerelateerde artikelen

Klant worden