Terugblik

Mei 2024

Bloei vermogen terugblik 2024

In mei werd een deel van de koersdalingen van april weer goedgemaakt. Aandelen stegen met 0,9% en obligaties lieten een plusje zien van 0,2%. Als offensieve belegger sta je er sinds het begin van het jaar goed voor, met rendementen van meer dan 6%. Als defensieve belegger bleef je wat achter, omdat obligaties dit jaar nog geen rendement hebben opgeleverd.

Aandelen

Europese aandelen maakten een inhaalslag en stegen met gemiddeld 4% in waarde. Amerikaanse aandelen stegen slechts 1%, mede door een daling van de dollar van ruim 1%. Opkomende markten daalden de afgelopen maand met 0,7%, terwijl deze regio in april nog de positieve uitzondering vormde.

Dit jaar blijkt opnieuw dat spreiding over regio’s loont. De bewegingen in de markt gaan te snel om succesvol in te spelen op tijdelijke verschillen in prestaties. Het gemiddelde rendement is aantrekkelijk genoeg.

Obligaties

Beleggers kijken uit naar de renteverlaging van 0,25% die de Europese Centrale Bank (ECB) zeer waarschijnlijk deze week zal bevestigen. Obligaties kregen er in de maand mei 0,2% aan waarde bij. Het tempo van toekomstige renteverlagingen zal bepalen of obligatiekoersen verder kunnen stijgen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden