Beurzen blijven stijgen ondanks geopolitieke spanningen
- Door: Frank den Blijker
- 8 mei 2024
- Leestijd: 2 minuten
Ondanks geopolitieke spanningen en economische zorgen, blijven de beurzen hun weg omhoog vinden. In april daalden de aandelenkoersen iets, maar de beurzen zijn inmiddels weer aan het stijgen. We zetten de factoren die invloed hebben op een rijtje en kijken vooruit naar wat dit betekent voor beleggers.
Inflatie blijft dalen
In Nederland daalde de inflatie van 3,1% in maart naar 2,7% in april. Voor Europa ligt dit cijfer op 2,4%. In de Verenigde Staten (VS) zien we vergelijkbare cijfers.
Voor alle economieën geldt dat de loonstijgingen grote invloed hebben op het gestegen prijspeil. Om een klassiek inflatiescenario te voorkomen, moeten lonen en prijzen in balans blijven. Het IMF waarschuwde eerder al voor de risico’s van een loon-prijs-spiraal, nu veel lonen zijn aangepast aan de gestegen prijzen. Vakbonden en werkgevers proberen daarom een duurzaam evenwicht te vinden.
Powell blijft koersvast
Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve (Fed), blijft een evenwichtskunstenaar en houdt de inflatie scherp in de gaten. De rente wordt niet verlaagd zolang de inflatie te hoog blijft, maar een verlaging wordt later dit jaar wel verwacht. In juni hopen beleggers daar de eerste indicatie voor te krijgen.
Rondom elke vergadering van de Fed, zie je altijd extra beweging in de markt, maar ook dit keer wist Powell de juiste toon aan te slaan. Degelijk en betrouwbaar kiest hij z’n woorden en daar houden beleggers van.
Trump-effect op internationale handel
Donald Trump maakt ondanks (of dankzij) de lopende rechtszaken kans om eind dit jaar herkozen te worden als president van de VS. Los van de cultureel maatschappelijke impact die dit heeft, zien economen vooral risico’s voor de internationale handel. Hogere importtarieven van 10% voor alle handelspartners van de VS zijn tot daar aan toe, maar een speciaal tarief van 60% voor Chinese goederen heeft meer impact.
Mocht Trump terugkeren als president, dan is vooral zijn onvoorspelbaarheid een ‘uitdaging’ voor beleggers. Een investering doe je voor de lange termijn en beleggers willen graag weten waar ze aan toe zijn. Bij Trump blijft dat lastig in te schatten, maar uit de praktijk van zijn eerste termijn blijkt dat de soep uiteindelijk niet zo heet werd gegeten als hij werd opgediend.
Oorlogen en geopolitieke spanningen
De oorlog in Oekraïne is nog lang niet ten einde en Israël staat op het punt om Rafah binnen te vallen. Ondertussen is de hele wereld betrokken bij deze oorlogen. Verwoede pogingen van de internationale gemeenschap tot de-escalatie, hebben tot nu toe onvoldoende resultaten opgeleverd. De gevolgen van deze conflicten werken door in de hele wereld, waardoor beleggers er slim aan doen hun investeringen zorgvuldig te spreiden.
Beurzen hervatten hun weg omhoog
Niet alle sectoren doen het goed in deze onzekere tijden, maar veel bedrijven blijven goede resultaten boeken. Vooral de zeven grootste technologiebedrijven, bekend als The Magnificent Seven, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de stijgende koersen. Banken profiteren van hogere rentemarges en de defensie-industrie draagt bij aan economische groei, ondanks de tragische achtergrond van conflicten.
Samengevat
- Inflatie neemt verder af, maar loon-prijs spiraal ligt op de loer
- Powell heeft de touwtjes strak in handen en houdt de rente voorlopig stabiel
- De onvoorspelbaarheid van Trump blijft een risico als hij wordt herkozen
- Geopolitieke conflicten blijven escaleren en leiden tot verdeeldheid
- Ondanks alle bedreigingen blijft het bedrijfsleven goed draaien en de beurs stijgen
-
Frank den Blijker
Adviseur en partner -
Frank, met zijn jarenlange ervaring als financieel planner, biedt een heldere en volledige kijk op de financiële situaties van zijn klanten.
Gerelateerde artikelen
-
Actualiteit
Belegger laat zich niet ontmoedigen
In een tijd waarin inflatiebestrijding en geopolitieke onrust de economische agenda domineren, blijken Amerika en Europa opvallend veerkrachtig. Vele beurzen bereiken hun hoogste koersniveau ooit.Lees meer -
Actualiteit
Hoofd koel in een wereld vol tegenstellingen
De polarisatie in de wereld viert hoogtij en dat baart zorgen, cultureel maatschappelijk en economisch. Onder deze omstandigheden is het extra belangrijk om het hoofd koel te houden.Lees meer -
Actualiteit
Weinig nieuws onder de zon
De bekende factoren blijven het nieuws bepalen: de oorlog in Oekraïne, het Midden-Oosten en de Amerikaanse verkiezingen. Ondanks de spanningen op het wereldtoneel herstelt de beurs zich langzaam.Lees meer
-
Op de hoogte blijven?
Ontvang je ons maandbericht nog niet en wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan hier in.
Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht