Actualiteit

Hoofd koel in een wereld vol tegenstellingen

Actualiteit maart 2024

Trump vs Biden, Oekraïne vs Rusland, Israël vs Hamas, klimaatoptimisten vs klimaatpessimisten, Amerika vs China, gelovigen vs andersdenkenden en in ons kikkerlandje: Wilders vs Timmermans. De polarisatie in de wereld viert hoogtij en dat baart zorgen, vooral cultureel maatschappelijk maar ook economisch. Onder deze omstandigheden is het als belegger extra belangrijk om het hoofd koel te houden.

Super Tuesday in de VS

Trump en Biden zijn na Super Tuesday de gedoodverfde kandidaten voor hun partijen in de langdurige aanloop naar de verkiezingen op 5 november. Nog 8 maanden te gaan en er gaat geen dag voorbij zonder berichtgeving. President Biden heeft gelukkig een betrouwbaar team van medewerkers om hem te ondersteunen bij zijn bestuurlijke taken, aangezien veel van zijn tijd opgaat aan zijn herverkiezingscampagne.

In Amerika, waar alles vaak groot wordt gemaakt, is Trump de overtreffende trap. Hierdoor voelen mensen zich vaak ofwel zijn grootste vriend of grootste vijand. Een middenweg lijkt te ontbreken. We wensen de wereld meer reflectie en oog voor alternatieven toe, maar de uitvergrote tegenstellingen domineren de realiteit. Via sociale media achtervolgt die werkelijkheid ons continu en ook nuchtere Nederlanders blijken daar niet ongevoelig voor. 

Volkscongres in China

In China stond er geen verkiezing op de agenda, maar wel een groot congres waarin de loftrompet wordt geblazen voor de huidige voorganger Xi Jinping. Ondanks de druk op de economische groeicijfers, door onder meer een zorgelijke vastgoedmarkt, breidt China haar invloed uit via de Nieuwe Zijderoute. 

Het Chinese kapitaal vindt zijn weg over de wereld. De kleine Chinese aandelenmarkt is hier geen goede afspiegeling van. Veel grote Chinese bedrijven, zoals Alibaba, zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange. Een belegging in de VS is daarmee indirect ook een belegging in China.

De kansen en bedreigingen van AI

Al sinds de jaren ’60 is Artificial Intelligence (AI) flink in ontwikkeling, ook wel bekend als de AI-boom. Maar AI neemt pas een grote vlucht nu de chiptechnologie dusdanig is ontwikkeld dat immense hoeveelheden data in luttele seconden verwerkt kan worden. Deze ontwikkeling verhoogt onze arbeidsproductiviteit, maar plaatst ons ook voor nieuwe uitdagingen op het gebied van energieverbruik en privacybescherming. Het is complex om te beoordelen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. De politiek zal er z’n handen vol aan krijgen om het speelveld te reguleren en uitwassen te voorkomen. 

Hoewel wij als vermogensbeheerder niet direct in individuele AI-bedrijven beleggen, word je vanwege onze brede beleggingsstrategie wel blootgesteld aan de algemene groei van AI-technologieën. Onze klanten beleggen voor een groot deel in de sector technologie. Hierin zitten vaak bedrijven die actief zijn in AI of investeringen doen in AI-technologieën. 

Inflatie en records op de beurzen

De inflatie (idealiter 2%) is nog steeds een fractie te hoog in de VS (2,4%) en Europa (2,8%). Centrale banken zullen naar verwachting tot juni wachten voordat de rente wordt verlaagd. Het blijft een gevoelig evenwicht om de rente lang genoeg hoog te houden om de inflatie te beteugelen en kort genoeg om de economische groei niet teveel af te knijpen. Tot op heden zijn centrale bankiers er goed in geslaagd om een verantwoorde balans te vinden.

Tegelijkertijd bereiken beurzen wereldwijd nieuwe recordhoogten. Het producentenvertrouwen houdt nog steeds niet over, maar de winstgevendheid van bedrijven blijft goed en vormt het fundament voor deze koersstijgingen. Wel zijn de verschillen tussen regio’s en sectoren groot en zien we flinke uitschieters. Daarom is en blijft spreiden het devies.

Navalny en Poetin

De tragische dood van Navalny veroorzaakte wereldwijd ontzetting, die zijn strijd tegen het Russische regime met de dood heeft moeten bekopen. Wat een moed van de vele duizenden mensen die hem bij zijn uitvaart de laatste eer kwamen bewijzen. Voor hen was het meer een protestmars, voor ons een moment van bezinning. Wij mogen ons gelukkig prijzen in een vrij land te leven. 

Intussen haalde Poetin in een urenlange toespraak opnieuw hard uit naar het Westen. Hij dreigde zelfs, zoals hij vaker heeft gedaan, met het inzetten van nucleaire wapens als alle andere opties voor Rusland zijn uitgeput. Het vraagt van het Westen politieke tact en offers om onze veiligheid en vrijheid te bewaken. 

Economie

Alle geopolitieke spanningen ten spijt, blijft de economie goed draaien en zijn de perspectieven voor zowel aandelen als obligaties goed. Zeker op de lange termijn. Het zijn wel uitdagende tijden en daarop past in onze ogen maar een antwoord: het hoofd koel houden en met een passend profiel belegd blijven. 

Hoe spannend de marktomstandigheden ook zijn, met voldoende beleggingshorizon creëer je reserves in goede beursjaren voor de mindere periodes die op enig moment zullen opdoemen. Dit vet op de botten is nodig om latere koersdalingen op te vangen. 

Om Warren Buffet te citeren: “It’s all about time in the market, not about timing the market”. In een wereld vol tegenstellingen en geopolitieke spanningen, toenemende polarisatie en economische onzekerheden, is het essentieel om je langetermijnvisie te behouden. Wij houden het hoofd in elk geval koel en bieden je graag een luisterend oor in woelige tijden!


Samengevat

  • De polarisatie in de wereld neemt sterk toe. Een redelijk middengeluid vindt weinig gehoor.
  • De VS en China versterken hun dominante rol.
  • AI neemt een hoge vlucht en plaatst de politiek voor uitdagingen.
  • Inflatie is nog iets te hoog, maar de winstgevendheid van bedrijven blijft stijgen.
  • Beurskoersen bereiken nieuwe recordhoogten.
  • De dood van Navalny maakt wereldwijd indruk, terwijl Poetin dreigt met het inzetten van nucleaire wapens.
  • De economie blijft sterk met goede vooruitzichten voor aandelen en obligaties.

Gerelateerde artikelen

Klant worden