Beleggingen

iShares Euro Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF

  • Daní Loe
  • 23 april 2024
Fonds uitgelicht

Als je naast aandelen ook obligaties in je portefeuille hebt, beleg je bij ons voor de helft in deze positie van iShares. Deze indextracker is gericht op investment grade bedrijfsobligaties, met een korte looptijd en hoge kredietwaardigheid. 

In het kort

Deze indextracker richt zich op investment grade bedrijfsobligaties, uitgegeven door financieel betrouwbare ondernemingen met een lage kans op faillissement. Er wordt belegd in 1.200 Europese bedrijfsobligaties met korte looptijden (0 tot 3 jaar), wat het risico op renteschommelingen vermindert. Ook wordt er geselecteerd op duurzaamheidscriteria.

Met de recente renteverhogingen is het verwachte rendement voor dit fonds gestegen van 0,1% naar 1,9% in de laatste 12 maanden, wat aantoont dat obligaties weer aantrekkelijk beginnen te worden voor beleggers.

NaamiShares Euro Corp Bond 0-3yr ESG UCITS ETF
ISINIE00BYZTVV78
BeleggingscategorieObligaties
Aantal bedrijven1.216
RegioEuropa
Beheervergoeding0,12%
EffectenuitleenJa
Dividendrendement1,9% (dividend wordt herbelegd)
Duurzaam gescreendJa
SFDR classificatieArtikel 8: Dit fonds promoot duurzaamheidskenmerken volgens Europese regelgeving, gericht op het ondersteunen van een duurzamere toekomst.
DuurzaamheidsfocusUitsluiting van bedrijven actief in controversiële en conventionele wapens, civiele vuurwapens, tabak, pornografie, alcohol, gokken, kernenergie, GMO’s, oliezand en ketelkool.

> Voor meer informatie over deze positie, bekijk deze factsheet.

Waarom deze belegging?

Onze keuze om in deze positie te investeren is gebaseerd op een aantal redenen:

  • Korte looptijden: De obligaties in deze belegging hebben een gemiddelde rentelooptijd van 1,5 jaar. Dit maakt ze minder gevoelig voor renteschommelingen wat een lager risico voor beleggers betekent, zelfs wanneer rentetarieven stijgen.
  • Brede spreiding: Met ongeveer 1.200 verschillende obligaties biedt deze indextracker een zeer brede spreiding, wat het risico verder verlaagt en bijdraagt aan de stabiliteit van je portefeuille.
  • Duurzaam en ethisch verantwoord: De aanbieder van deze indextracker past strenge duurzaamheidscriteria toe, waarbij bedrijven die negatief geassocieerd worden met zaken als vuurwapens, tabak, alcohol of kernenergie, worden uitgesloten. Dit zorgt ervoor dat deze positie niet alleen financieel verantwoord is, maar ook ethisch verantwoord.

Over de aanbieder

iShares is onderdeel van het Amerikaanse Blackrock (opgericht in 1988) en wereldmarktleider op het gebied van indextrackers. Wereldwijd biedt ze meer dan 1.400 beleggingen aan en heeft een totaal belegd vermogen van ruim 3.300 miljard dollar. iShares staat bekend om haar brede aanbod van producten, goede verhandelbaarheid en zeer uitgebreide informatievoorziening. 

Top 5 grootste emittenten

De grootste emittenten (rechtspersonen die de uitgevende instellingen zijn van de obligaties in deze index) op dit moment zijn BNP Paribas, Banco Satander, Banque Fédérative du Crédit Mutuel, UBS Group en Groupe BPCE. 

BedrijvenWegingIn het kort
BNP Paribas2,2%BNP Paribas is één van de grootste banken ter wereld. Ze leveren een breed scala aan financiële diensten aan particuliere, zakelijke en institutionele klanten overal ter wereld.
Banco Santander1,8%Banco Santander is een internationale bankinstelling gebaseerd in Spanje, vooral gericht op Europa en Latijns-Amerika. De bank biedt een breed assortiment aan bankdiensten en financiële producten aan zowel particulieren als bedrijven.
Banque Fédérative du Crédit Mutuel1,7%BFCM is een grote Franse bank die deel uitmaakt van de Crédit Mutuel Group. Ze bieden een uitgebreid scala aan bankdiensten aan en richten zich zowel op particuliere klanten als op kleine en middelgrote ondernemingen, voornamelijk in Frankrijk.
UBS Group1,7%UBS Group is een wereldwijde financiële dienstverlener met hoofdkantoor in Zwitserland. Ze zijn prominent aanwezig in de vermogensbeheer en investeringsbank sector, en bieden diensten aan zoals vermogensbeheer en institutionele investeringen.
Groupe BPCE1,6%Groupe BPCE is één van de grootste bankgroepen in Frankrijk. Het functioneert via een netwerk van coöperatieve en onderlinge banken en biedt een volledig scala aan bank- en verzekeringsdiensten aan klanten in heel Frankrijk.

Regio’s

Sectoren

Kredietkwaliteit

Bovenstaande gegevens zijn per 31 maart 2024 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden