Bloei updates

Bloei vermogen overstijgt de VBR-index in 2023

  • Paul Vonk
  • 5 februari 2024
Bloei overstijgt de VBR index 2023

Onze beleggers hebben in 2023 betere resultaten behaald dan het gemiddelde van 70 andere Nederlandse vermogensbeheerders. Ook op de lange termijn blijken onze rendementen beter te zijn. Waar denken wij dat dit door komt? Dat leggen we je graag uit.

De rol van de VBR-index

De VBR-index bevat het gemiddelde rendement van meer dan 70 vermogensbeheerders in Nederland. Deze maatstaf, bijgehouden door de onafhankelijke website vermogensbeheer.nl, biedt een helder beeld van de prestaties in onze sector. De VBR-index is een mooi hulpmiddel voor beleggers om te zien hoe verschillende vermogensbeheerders presteren. 

Hieronder tonen we onze rendementen en die van de VBR-index van 2023. 

 Bloei vermogenVBR-index
Zeer offensief (rood)17,2%14,7%
Offensief (oranje)14,9%12,4%
Neutraal (geel)12,0%10,5%
Matig defensief (groen)9,6%8,5%
Defensief (blauw)7,0%6,6%

Waarom Bloei vermogen beter presteerde in 2023

Terugkijkend op het beleggingsjaar 2023, is ons succes vooral te danken aan onze consequente beleggingsstijl. Wij beleggen volgens de marktkapitalisatie. Dit is de verdeling van aandelen naar grootte van de belangrijkste beurzen van de wereld. Zo vertegenwoordigt de Amerikaanse beurs ruim 60% van de waarde van alle aandelen en beleggen wij voor onze klanten ook voor 60% in de Verenigde Staten (VS). 

Vermogensbeheerder die beter willen presteren dan de markt, moeten hier bewust van afwijken. Het is mogelijk dat hierdoor betere rendementen worden behaald, maar het afgelopen jaar zagen we dat afwijkingen van de markt niet altijd voordelig uitpakken. Dit gold vooral voor de wat grotere vermogensbeheerders (waaronder de banken) die hun weging in de Verenigde Staten (VS) met enkele procenten verlaagden. De verwachting was dat de Amerikaanse beurs het in 2023 minder goed zou doen. Deze inschatting leek onjuist te zijn en ging ten koste van hun rendement.

Daarnaast hebben we jarenlang de gemiddelde rentelooptijd van onze obligaties verkort naar 2 jaar. Hierdoor had een stijging van de rente minder effect op de obligatiekoersen. Maar in het vierde kwartaal van 2023 besloten wij (net als enkele andere vermogensbeheerders) om onze gemiddelde rentelooptijd (duration) te verlengen naar 3 jaar. En doordat de kapitaalmarktrente vooral in dit kwartaal daalde, had je hier als belegger direct profijt van. 

Nu de obligatiemarkt is genormaliseerd en de rente weer ongeveer op het langjarig gemiddelde ligt, keren wij voor obligaties op korte termijn terug naar een looptijd die meer marktgemiddeld is, namelijk ongeveer 4,5 jaar. De inflatie is succesvol bestreden en daarmee heeft de rente haar piek wel bereikt, waardoor het rendementsperspectief voor langlopende obligaties is verbeterd.

Waarom Bloei vermogen beter presteert op de lange termijn

Hoewel het onmogelijk is om de VBR-index jaar na jaar te verslaan, doen we het op de lange termijn consistent beter dan de index. Hoe kan dat? Deze vraag krijgen wij regelmatig. 

Het antwoord ligt in onze focus op passief beleggen. Wij zijn ervan overtuigd dat met de markt meebewegen, in plaats van deze te proberen te verslaan, op lange termijn het meeste rendement oplevert. Daarbij zijn onze kosten een van de laagste in de sector, wat ervoor zorgt dat er onderaan de streep meer rendement overblijft voor jou als belegger. 

Bekijk hier onze VBR-vergelijking vanaf 2012 voor een gedetailleerde weergave van onze rendementen in vergelijking met de VBR-index.

Door de markt trouw te volgen, zorgen we ervoor dat het vermogen van onze klanten meegroeit met de wereldeconomie. Dit principe heeft onze beleggers het afgelopen jaar in het voordeel gesteld. Tactisch ingrijpen bij een zeer lange beleggingshorizon naar onze mening niet rendabel. 

Wij wijken als zogenaamde passieve vermogensbeheerder dus niet af van de markt tenzij zich extreme omstandigheden voordoen, zoals met de zeer lage tot zelfs negatieve (obligatie-)rente van de afgelopen jaren het geval was. Alleen dan permitteren we ons actief ingrijpen. 

Vooruitblik

Hoewel de resultaten per jaar kunnen variëren, zijn wij ervan overtuigd dat onze passieve beleggingsstrategie en lage kosten onze beleggers op de lange termijn een voorsprong geven.

Misschien inspireert deze blog je om het rendement van je huidige vermogensbeheerder eens te vergelijken met die van Bloei vermogen. Heb je daar hulp bij nodig? Dan kijken we graag met je mee om een eerlijke netto vergelijking te maken.

Gerelateerde artikelen

Klant worden