Bloei updates

Veelgestelde vragen over de beurs

Vraag antwoord

De ontwikkelingen in de wereld en op de beurs zorgen de laatste tijd voor extra onzekerheid onder beleggers. Klanten stellen ons vaker vragen zoals: is het slim om nog even te wachten met instappen? Of is dit juist een goed moment om te starten? Wat verwachten jullie de komende tijd van de beurs? In deze blog geven we de antwoorden.

Is het slim om nog even te wachten met instappen?

Als de beurs onrustig is, lijkt het slim om even af te wachten en de ontwikkelingen aan te kijken. Misschien komt er straks wel een rustiger moment of lijken de vooruitzichten beter. Maar in de praktijk blijkt dat wachten op het ‘juiste’ moment zelden werkt. De markten reageren vaak zo snel dat je per definitie te laat bent hierop te anticiperen. En zodra het sentiment verbetert, zie je dat de beurs alweer een flinke stap omhoog heeft gezet.

Het is lastig een goed instapmoment te kiezen, laat staan wanneer de beurs extra bewegelijk is. Daarom houden wij vast aan onze basisstrategie: geen voorspellingen, maar beleggen voor de lange termijn en vasthouden aan je plan. Want op de lange termijn blijkt steeds weer: blijven beleggen levert meer op dan wachten langs de zijlijn. 

Is het verstandig om tijdelijk defensiever te gaan beleggen?

Niets doen tijdens een beursdaling voelt vaak oncomfortabel. We willen op zo’n moment vaak juist in actie komen. Het lijkt logisch voorzichtiger te gaan beleggen wanneer de markt daalt, zeker als je belegt voor je pensioen. Maar actief inspelen op beursontwikkelingen werkt vaak averechts en kan er juist voor zorgen dat je je beleggingsdoel niet haalt. Defensiever beleggen betekent dan wel een lager risico, maar óók een lager verwacht rendement. En op de lange termijn betaal je hier misschien een prijs voor en mis je het opwaarts potentieel.

Ons antwoord is dus simpel: nee, ga niet tijdelijk in een defensiever profiel beleggen. Blijf bij je oorspronkelijke plan en risicoprofiel. Dit profiel is zorgvuldig gekozen op basis van jouw persoonlijke situatie, je beleggingshorizon, hoe je met risico omgaat, enzovoorts. De beurs verandert continu, dat is inherent aan beleggen, maar jouw beleggingsdoel niet. En de kans dat je je doel behaalt, is het grootst als je je plan onafgebroken volgt.

Maar - en dit is belangrijk – je kán wel altijd defensiever beleggen, als je dat echt wilt. Als je merkt dat je slecht slaapt of de beurs je dagelijks bezighoudt, kan het toch beter zijn om hier samen een oplossing voor te bedenken. Eerder heb je verondersteld dat je best tegen een daling kunt van 20%. Maar je komt er vaak pas achter hoe je hierop reageert als het daadwerkelijk gebeurt. Mocht je daarom je profiel willen aanpassen, neem dan even telefonisch contact op met een van onze adviseurs. Wij helpen je graag verder!

Is dit een goed moment om te starten met beleggen?

Op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen: ja, dit is een goed instapmoment. Want de beurskoersen staan nu een stuk lager dan aan het begin van het jaar. Met andere woorden: je koopt vandaag tegen aantrekkelijkere prijzen dan een paar maanden geleden. Maar lage koersen vertellen niet het hele verhaal. Het beleid van Trump, zoals mogelijke importheffingen, kan de winstverwachtingen van bedrijven beïnvloeden. Zolang daar nog veel onzekerheid over is, blijft het lastig inschatten wat echt een goede koop is. Het zicht hierop zal de komende maanden duidelijker worden. De markt kan zich positief herstellen, maar het kan ook tegenvallen.

Tegelijkertijd is het goed om dit in perspectief te plaatsen. De aandelen in je portefeuille zijn dit jaar (tot en met de slotkoersen van gisteren) met ongeveer 12% gedaald,  tegenover een winst van vorig jaar van ruim 21%. Je zou dit instapmoment kunnen vergelijken met hoe je een jaar eerder ingestapt zou zijn. En dat sluit weer aan bij onze filosofie: dat de markt op lange termijn groeit en dat je beter eerder, dan later kunt beginnen. Natuurlijk kun je wachten op een dip, maar het is goed mogelijk dat je hierop heel lang moet wachten en het moment blijft missen. 

Kan ik nu nog bijstorten of ben ik al te laat?

Nee, je bent zeker niet te laat. Bijstorten kan altijd. Op 7 april stonden aandelen op een verlies van zo’n 17%. Inmiddels is dat verlies teruggelopen (tot en met de slotkoersen van gisteren) naar ongeveer 12%. Misschien hebben we hiermee de grootste daling gehad, misschien ook niet. Dat weet niemand. Het is wel een objectief feit dat de koersen nu substantieel lager staan dan aan het begin van dit jaar. Als je nu bijstort, doe je dat dus tegen een lager instapniveau dan toen. En dat kan op de lange termijn gunstig uitpakken.

De beurs is niet te voorspellen en instappen op het perfecte moment lukt bijna nooit. Bovendien weet je achteraf pas wat het beste moment was. Belangrijker is niet wanneer je bijstort, maar dat je begint en vasthoudt aan je plan. Wie het geduld heeft om de markt te blijven volgen, in goede én onrustige tijden, profiteert op de lange termijn bijna altijd van groei. 

Wat verwachten jullie de komende tijd van de beurs?

Helaas weten ook wij niet wanneer de rust terugkeert of wanneer de beurs weer gaat stijgen. Wel is duidelijk dat markten sterk reageren op het nieuws. Eén bericht van Trump op X en de beurskoersen schieten omhoog - of omlaag. Ons advies: laat je hier niet door meeslepen. Markten reageren veelal niet op wat er feitelijk gebeurt in de economie, maar op wat beleggers denken dat er gáát gebeuren. Bovendien wordt een groot deel van de dagelijkse handel gedreven door grote institutionele partijen die inspelen op koersbewegingen om winst te maken, zoals professionele traders, grote vermogensbeheerders en verzekeraars. Dit leidt vaak tot sterke, soms overdreven bewegingen.

Als je hier als particuliere belegger op wilt inspelen, loop je al snel achter de feiten aan. Juist daarom geloven wij in rust en een lange adem. Door je niet te laten afleiden door de hectiek van het moment, maar het grotere plaatje te blijven volgen, vergroot je je kans op vermogensgroei. En die groei komt vaak op een moment dat niemand het verwacht. 

Is het verstandig om minder in Amerika te beleggen?

Amerika maakt onrustige tijden door en Amerikaanse bedrijven blijven op dit moment achter bij Europese aandelen. Het is dan ook niet vreemd dat sommige klanten zich afvragen of we het belang in de VS moeten verkleinen. Toch doen we dat niet. Onze strategie is gebaseerd op het volgen van de wereldmarkt. De Verenigde Staten is daar een groot en belangrijk onderdeel van, ook als het tijdelijk minder goed presteert. Wij houden vast aan de lange termijn, zonder te reageren op korte termijn resultaten. Zo ben je niet afhankelijk van de ontwikkeling in één land of continent.

Wel is het goed om te weten dat wanneer Amerikaanse aandelen minder goed presteren, dit aandeel in je portefeuille automatisch afneemt. Dat geldt trouwens ook voor andere regio’s of sectoren. Dit komt doordat de indextrackers waarin we beleggen de markt volgen. Verandert de markt, dan verandert jouw portefeuille vanzelf mee.

Conclusie

We begrijpen dat onrust op de beurs spanning kan geven. Maar juist in dit soort periodes is het belangrijk om vast te houden aan je plan. Niet omdat we zeker weten wat er gaat gebeuren, maar omdat onze aanpak gebaseerd is op jarenlange ervaring en onderzoek. Het is niet de enige manier van beleggen, maar wel één die de grootste kans op succes biedt én zorgt voor rust. En dat is uiteindelijk minstens zo waardevol.


Meer weten over instappen in één keer of spreiden?

Twijfel je of je beter in één keer kunt beleggen of juist in stapjes? In onrustige tijden voelt gespreid instappen vaak veiliger, maar wat betekent dat voor je rendement? In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn, wat onderzoek laat zien én wanneer welke aanpak het beste bij je past.

Beleggen in één keer of spreiden: wat levert meer op?

Gerelateerde artikelen

Klant worden