Extra beleggen in onzekere tijden: slim of niet?
- Door: Maurice van der Neut
- 27 juni 2025
- Leestijd: 3 minuten

“Is het slim om in deze onzekere wereld (met onvoorziene acties en waarin de ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen) extra te gaan beleggen?” Een terechte vraag, die we onlangs van een klant kregen. Wij geven antwoord.
Wereld in rep en roer
De wereldpolitiek zorgt dagelijks voor nieuwe spanningen. Oorlogen in Oekraïne en Gaza, oplopende dreiging tussen Iran en Israël, de onvoorspelbaarheid van Trump... Het voedt het gevoel dat er altijd wel iets aan de hand is. En als de beurs daarop reageert, ga je je als belegger misschien wel afvragen of het beter is even te wachten met instappen of bijstorten.
Toch is het, ook in roerige tijden, niet onverstandig om extra te beleggen. Zolang je maar een lange adem hebt. We geven 4 argumenten die laten zien dat het wel slim is om (extra) te beleggen.
1. Tijd als beste troef
Heb je geld beschikbaar dat je de komende 10 tot 15 jaar niet nodig hebt? Dan is beleggen nog altijd één van de krachtigste manieren om je vermogen te laten groeien. Ondanks crisissen, oorlogen of politieke chaos, groeit de economie op de lange termijn. En de beurs groeit mee. Hoe eerder je belegt, hoe langer je vermogen de tijd krijgt om te renderen.
Of je op de korte termijn op een perfect moment instapt, is minder belangrijk dan je misschien denkt. Hoe langer je horizon, hoe minder bepalend je instapmoment is voor je uiteindelijke rendement. De tijd is je grootste bondgenoot.
2. Uitstellen werkt zelden
Aandelen zijn begin april flink gedaald. Inmiddels zijn de koersen weer gestegen, maar nog steeds staan aandelen in de min. De koersen staan ongeveer 6% lager dan aan het begin van dit jaar. Dan rijst de vraag vaak: wanneer stap je in? Eigenlijk zijn er twee scenario’s:
- Je wacht tot de beurs nóg verder zakt.
- Je wacht tot de beurs duidelijk weer stijgt.
Voor beiden valt iets te zeggen. Waar ga je voor?
In de praktijk zien we dat wachten vaak tot niets leidt. Veel beleggers wachten op het ‘juiste moment’. Maar als de markt verder daalt, kijken veel beleggers het liever nog wat langer aan. Aan de andere kant, als de markt ineens weer aantrekt, vragen velen zich af: ben ik niet al te laat met instappen? Misschien toch nog even wachten tot de markt weer wat daalt?
Conclusie: je blijft wachten. Dit zien wij in de praktijk regelmatig gebeuren. Je schuift het moment steeds verder vooruit en mist het herstel. En juist dit heen-en-weer redeneren maakt instappen steeds moeilijker. Onthoud dat zelfs professionele beleggers (actief beheerde fondsen) er niet in slagen om de markt structureel te verslaan. Op de lange termijn blijft meer dan 80% achter bij de benchmark.
3. Best beursdagen volgen na slechtse beursdagen
De grootste winstdagen volgen vaak direct na flinke dalingen. Dit is een bekend fenomeen op de beurs. En die dagen mis je als je tijdelijk uitstapt of langs de zijlijn blijft staan. Uit onderzoek blijkt dat je een groot deel van je langetermijnrendement te danken hebt aan een klein aantal van zulke dagen. En deze dagen zijn, helaas, niet te voorspellen.
Onderzoek van J.P. Morgan laat zien dat 7 van de 10 beste beursdagen in de afgelopen 20 jaar vielen binnen twee weken na de slechtste beursdagen . Was je toen uitgestapt om dalingen te vermijden? Dan kwam je jaarlijkse rendement uit op 6,4%. Maar wie gewoon belegd was, dus ook tijdens de dalingen, had een rendement van 10,6% behaald. Een aanzienlijk verschil.
4. Dividend en rente werken door
Beleggen betekent meer dan koerswinsten: aandelen keren dividend uit, obligaties leveren rente op. Ook als de beurs beweegt, zorgen die inkomsten voor een stabiel rendement. En hoe langer je belegd blijft, hoe meer je daarvan profiteert. Zeker op lange termijn draagt het bij aan stabiel groeiend rendement.
Conclusie: Laat je niet afleiden
De wereld lijkt onrustiger dan ooit. En tóch blijft investeren zinvol. Vooral als je je vermogen voor langere tijd kunt missen en bereid bent om ook in dalingen te blijven zitten. Wie zich niet laat afleiden door de ontwikkelingen in de wereld, bouwt met rust en regelmaat aan een groeiend vermogen.
Kortom: Succesvol beleggen gaat niet over voorspellen, maar over geduld, discipline en tijd. Heb je geld over dat je lang kunt missen? Dan is (extra) beleggen logisch. Niet omdat je het perfecte moment weet, maar omdat je tijd hebt. En dat is wat telt.
Iets om te lezen in de zomer?
Over een paar weken begint de zomervakantie. Een perfect moment om even stil te staan bij je vermogen en eindelijk tijd om een boek (uit) te lezen.
Vraag gratis ons boek Slow beleggen aan. Oprichter Peter van der Slikke legt helder uit waarom geduld, spreiding en discipline cruciaal zijn voor rust én rendement. We sturen het binnen twee weken gratis naar je op.
-
-
Maurice van der Neut
Adviseur -
Maurice helpt zijn klanten met uitgebreide kennis van financiële planning en speelt een cruciale rol in de optimalisatie van de app.
Gerelateerde artikelen
-
Bloei updates
Het is zover: de app van Bloei!
Na maanden van hard werken, introduceren we met trots de Bloei app. Met de app kun je op een snelle en eenvoudige manier altijd en overal inzicht krijgen in je belegde vermogen en rendement.Lees meer -
Bloei updates
Onze rendementen vs. het marktgemiddelde
Hoe verhouden onze rendementen zich tot het marktgemiddelde? We vergelijken onze resultaten met andere vermogensbeheerders en laten zien waarom onze Slow beleggen strategie werkt.Lees meer -
Actualiteit
Succesvol rentebeleid doet inflatie dalen
In de Verenigde Staten en Europa heeft het gevoerde rentebeleid van de centrale banken zijn vruchten afgeworpen. De inflatie is gedaald, ook dankzij een aanzienlijke daling van energieprijzen.Lees meer
-
Blogs in je mailbox?
Blijf op de hoogte van onze blogs, de ontwikkelingen op de beurs, updates en meer.
Meld je aan voor ons maandbericht en ontvang één keer per maand een overzicht in je mailbox.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht