Het grootste risico bij beleggen ben je zelf
- Door: Mieke van Haandel
- 18 februari 2025
- Leestijd: 2 minuten

Emoties zijn de grootste valkuil bij beleggen. Gierigheid, overmoed, paniek en hoop zorgen ervoor dat impulsiviteit het wint van verstand. Veel beleggers nemen precies de verkeerde beslissing op het verkeerde moment. Waarom laten we ons zo makkelijk misleiden? En hoe voorkom je dat je je eigen rendement saboteert?
Beleggen is (g)een rationeel spel
Beleggen lijkt op het eerste gezicht een rationeel spel: je investeert geld in de markt, waarbij je je vast probeert te houden aan feiten en data. Maar in de praktijk spelen emoties een grote rol. Ons brein houdt van zekerheid en reageert sterk op verlies. Onderzoek toont aan dat verlies bijna twee keer zwaarder aanvoelt dan winst, de klassieke ‘verliesaversie’. Dat is de reden waarom veel beleggers hun winst saboteren.
Financiële beslissingen worden namelijk niet alleen rationeel maar vaak ook emotioneel genomen. Wanneer de koersen dalen, ontstaat er paniek. Wanneer ze stijgen, ontstaat er hebzucht. Het herkennen, begrijpen en beheersen van emoties is essentieel voor succesvol beleggen.
Bekende valkuilen van beleggers
Een paar bekende beleggersfouten zijn:
- Piek-stress handelen
In spannende tijden stappen veel beleggers tijdelijk uit. Tijdens de coronaperiode bijvoorbeeld verkochten veel mensen in paniek hun aandelen, terwijl de markt binnen een half jaar al herstelde. Als je belegd was in ons zeer offensieve profiel en gewoon was blijven zitten, behaalde je in 2021 een rendement van ruim 28%. - Alles of niets spelen
Beleggers overschatten vaak hun eigen kennis. In 2022 zagen we veel beleggers die al hun geld hadden ingezet op de techsector, vaak in slechts een paar aandelen zoals Meta en Tesla. Toen centrale banken de rente verhoogden, kreeg de techsector een flinke klap. Beleggers die uitsluitend in technologie zaten, zagen hun winsten verdampen. Beleggers met een goed gespreide portefeuille over meerdere sectoren en regio’s bleven grotendeels buiten schot. - De markt proberen te timen
Inflatieangst en renteverhogingen zorgden in 2022 voor flinke onzekerheid. Veel beleggers stapten uit, denkend dat de markt nog verder zou dalen. Maar de markt herstelde zich in de loop van 2023 onverwacht sterk. Wie de markt probeerde te timen en tussentijds was uitgestapt, miste deze opleving.
John Bogle, de oprichter van Vanguard en een icoon in passief beleggen, zei ooit treffend: “De beurs is een apparaat om geld over te dragen van de actieve naar de geduldige belegger.”
Hoe voorkom je emotionele misstappen?
Met een goede spreiding kun je het bedrijfsrisico flink verlagen, maar het marktrisico blijft. Een paar tips om het hoofd als belegger koel te houden zijn:
- Kijk niet te vaak naar je beleggingen
Houd de lange termijn in het vizier. Dagelijks naar je beleggingen kijken zorgt alleen maar voor onrust. Tussentijdse marktbewegingen horen bij beleggen. Het doel is lange termijn groei, niet korte termijn winst. - Blijf bij je plan
Houd vast aan je beleggingsdoelstellingen en stem daar je beleggingshorizon en profiel op af. Een duidelijke strategie weerhoudt je er als belegger van om emotionele keuzes te maken en tussentijds uit te stappen. - Bel ons!
Beleggen roept hoe dan ook emoties op, en juist daar zit onze meerwaarde als vermogensbeheerder. Wij zijn je stabiele factor, de partij die je kunt bellen als je twijfelt, je strategie wilt bespreken of overweegt uit te stappen.
Conclusie
Je grootste vijand bij beleggen ben je zelf. Angst en hebzucht zorgen ervoor dat veel beleggers precies op het verkeerde moment in- of uitstappen. Maar wie kalm blijft en vasthoudt aan zijn plan, wordt op lange termijn beloond.
Lees meer over Slow beleggen
Beleggen draait om consistentie, discipline en vertrouwen. Zoals mijn collega Peter van der Slikke in het boek Slow beleggen schrijft: “Wie belegt met een lange termijnvisie, wint de race op zijn gemak.” Wil je meer lezen over onze visie?
-
-
Mieke van Haandel
Adviseur en partner -
Mieke bouwt waardevolle relaties op met haar klanten dankzij haar rijke financiële kennis en talent voor het voeren van adviesgesprekken.
Gerelateerde artikelen
-
Bloei updates
Binnenkort beschikbaar: Jaaropgave 2024
De fiscale jaaropgave over 2024 is in de loop van februari 2025 beschikbaar. Je ontvangt een e-mail zodra deze klaarstaat. De jaaropgave zal te downloaden zijn via de Bloei app en de website.Lees meer -
Blog
Regel je levenstestament
Met een levenstestament kun je zakelijke en medische gevolmachtigden aanwijzen voor het geval je wilsonbekwaam wordt tijdens je leven en niet meer in staat bent om beslissingen te nemen.Lees meer -
Bloei updates
Bloei vermogen overstijgt de VBR-index in 2023
Onze beleggers hebben in 2023 betere resultaten behaald dan het gemiddelde van 70 andere Nederlandse vermogensbeheerders. Ook op de lange termijn blijken onze rendementen beter te zijn.Lees meer
-
Op de hoogte blijven?
Ontvang je ons maandbericht nog niet en wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan hier in.
Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht