Blog

Hoeveel belasting betaal ik over mijn beleggingen?

  • Daní Loe
  • 28 februari 2023
Hoeveel belasting betaal ik over mijn beleggingen

Is de waarde van je vermogen meer dan € 50.650? Dan moet je hierover belasting betalen. Maar hoe wordt dit berekend? Over je aangifte van 2022 kun je als particulier kiezen voor de oude of nieuwe rekenmethode. De Belastingdienst rekent vervolgens 31% belasting over je (fictieve) rendement. Hoe zit dit precies? 

Vermogensbelasting of spaartax

In Nederland moet je belasting betalen over je beleggingen (en spaargeld), ook wel de vermogensbelasting of spaartax genoemd. Beleggingen worden als particulier opgenomen in box 3 van de inkomstenbelasting, die vermogensrendementsheffing wordt genoemd. 

Onder de noemer “vermogen” valt een hoop. Niet alleen het saldo op je betaal- en spaarrekeningen, ook aandelen, obligaties en crypto’s vallen hieronder. Vergeet ook niet je vakantiewoning, schulden of andere (persoonlijke) leningen. 

Je betaalt geen belasting onder € 50.650

Er wordt een deel van je vermogen vrijgesteld van belasting, het zogenaamde heffingsvrije vermogen. Voor de aangifte over 2022 geldt: als je totale vermogen (spaargeld en beleggingen) niet boven de € 50.650 uitkomt, dan hoef je geen belasting te betalen. Voor fiscale partners is dit samen het dubbele: € 101.300. Komt het totale vermogen wél boven dit bedrag uit, dan betaal je alleen belasting over het bedrag vanaf € 50.650. 

Je betaalt 31% belasting over je ‘rendement’ 

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je vermogen geldt oplevert, door bijvoorbeeld rente op je spaarrekening of rendement over je beleggingen. Hierover betaal je vervolgens 31% belasting. 

Echter, het rendement dat de Belastingdienst hanteert is niet je daadwerkelijk behaalde rendement. Het belasten van werkelijk rendement zou te ingewikkeld worden. Daarom doet de Belastingdienst een aanname, middels een fictief rendement. Welk rendement je daadwerkelijk hebt behaald, is hierbij niet relevant. 

Hoe rekent de Belastingdienst je fictieve rendement uit?

De oude rekenmethode

Tot 2022 ging de Belastingdienst ervan uit dat je een vast deel van je vermogen spaarde en de rest belegde. Deze verdeling tussen sparen en beleggen stond vast, net als het fictieve rendement dat hierover werd berekend. Hieronder zie je hiervan een overzicht. 

VermogenFictief rendement
€ 0 – 50.650Geen
€ 50.650 – 101.300 1,82%
€ 101.300 – 1.1013.000 4,37%
Meer dan € 1.1013.000 5,53%

De nieuwe rekenmethode

Vanaf 2022 kun je bij de belastingaangifte gebruikmaken van de oude methode óf kiezen voor de nieuwe rekenmethode. Bij de nieuwe methode gaat de Belastingdienst niet meer uit van een vaste verdeling van je vermogen, maar geef je zelf de verdeling van je vermogen op. Deze methode wordt standaard gehanteerd over de aangiftes van 2023, 2024 en 2025. 

Je vermogen wordt volgens de nieuwe rekenmethode opgedeeld in drie categorieën:

  • Spaargeld
  • Overige bezittingen (al je bezittingen, behalve spaargeld)
  • Schulden 

Per categorie gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement, zoals hieronder weergegeven:

CategorieFictief rendement
Spaargeld0%
Overige bezittingen5,53%
Schulden2,28%

De Belastingdienst rekent beide scenario’s voor uit in de aangifte over 2022. Je kunt vervolgens kiezen voor de meest voordelige methode. Over het algemeen is deze nieuwe berekening gunstig voor mensen met veel spaargeld.

Voor de exacte berekeningen achter de oude en nieuwe rekeningmethode, verwijzen wij je graag naar de Belastingdienst.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo betaal je geen belasting over je rendement als het gaat om een pensioenrekening. Deze rekeningen zijn belastingvrij, zolang je de opgebouwde waarde niet opneemt tot je met pensioen gaat. 

Ook kunnen groene beleggingen vrijgesteld zijn van belasting omdat ze bijdragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en de bescherming van het milieu. Dit geldt alleen voor beleggingen die door de Belastingdienst erkend zijn als groenfonds. Het aanbod van duurzame beleggingen is in werkelijkheid veel groter. Zo ook de beleggingen waarin wij voor onze klanten beleggen. Deze vallen niet onder de noemer ‘groenfonds’. 

Minderjarige kinderen worden ook niet belast. Hun vermogen wordt tot hun 18e opgeteld bij het vermogen van de ouder(s) die voor hen de belasting betalen. 

Dividendbelasting

Als je belegt in indexfondsen die dividend uitkeren, betaal je hierover dividendbelasting. Is er Nederlandse dividendbelasting ingehouden? Dan kun je deze verrekenen met de inkomstenbelasting. Specificaties kun je vinden in de jaaropgave. Deze kun je vinden in je Bloei omgeving.


Samengevat:

  • Beleggen in Nederland is belastbaar vanaf € 50.650  
  • De belasting is afhankelijk van de hoogte en verdeling van je vermogen
  • Er zijn uitzonderingen, zoals pensioenrekening, groenfondsen en minderjarigen

Kom je er zelf niet uit? Dan raden wij altijd aan om een financieel of belastingadviseur in de arm te nemen. 

Gerelateerde artikelen

Klant worden