Terugblik

Juni 2024

Bloei vermogen terugblik 2024

De zon scheen de afgelopen maand uitbundig op de beurs. Gemiddeld stegen aandelenkoersen wereldwijd met ruim 5%. Obligaties lieten het bij een koersstijging van 0,5%. 

Aandelen

Amerikaanse aandelen schreven maar liefst 7% rendement bij in juni. De dollar hielp daarbij een beetje, met een waardestijging van 1,4% ten opzichte van de euro. Europese aandelen daalden daarentegen met 0,5% in waarde.

Van maand tot maand kunnen de verschillen best groot zijn. Zo deed Europa het vorige maand juist veel beter dan de VS. Toch zien we dat Amerikaanse aandelen op de lange termijn gemiddeld beter presteren omdat de economie beter draait dan in Europa. Omdat onze beleggingsstrategie consequent de markt volgt, beleg je steeds voor een groter deel in de VS. 

De ontwikkelde markten in Azië en de Pacific bleven ook deze maand weer wat achter met een koersstijging van ruim 2%. Opkomende markten, waaronder China, Brazilië en India, hielden zich goed en stegen 5% in waarde. 

Obligaties

In de maand juni schreven obligaties een heel klein beetje rendement bij, namelijk 0,5%. Beleggers kijken nog steeds naar de inflatieontwikkeling en de daarop reagerende centrale banken.

Om het koersrisico te beperken, beleggen we (nog steeds) met een iets kortere rentelooptijd dan het marktgemiddelde. Obligaties met een korte rentelooptijd zijn namelijk minder gevoelig voor renteverwachtingen en bewegen rustiger. Obligaties met een lange rentelooptijd zijn veel gevoeliger en stijgen in koers als de renteverwachting daalt, of dalen in koers als de renteverwachting stijgt.

Per saldo was het een prachtige beleggingsmaand, waarbij de offensieve beleggers (met veel aandelen in de portefeuille) het meest profiteerden van het positieve beurssentiment.

Gerelateerde artikelen

Klant worden