Blog

Waarom doen luie beleggers het beter dan actieve beleggers?

  • Paul Vonk
  • 5 juni 2023
Luie beleggers doen het beter dan actieve beleggers

Beleggen is voor velen een interessante manier om geld te verdienen. Het is echter niet altijd duidelijk welke beleggingsstrategie de beste is. In deze blog zullen we de voordelen van passief beleggen bespreken (ook wel bekend als “lui” beleggen) en waarom deze strategie over het algemeen beter is dan actief beleggen.

Argument 1: Lagere kosten

Een van de belangrijkste redenen waarom luie beleggers het beter doen dan actieve beleggers, zijn de kosten. Actieve beleggers brengen over het algemeen hogere kosten in rekening dan passieve beleggers. Het beheren van een portefeuille met individuele aandelen of fondsen gaan gepaard met hogere transactiekosten en beheerkosten. Deze kosten kunnen op de lange termijn een groot verschil maken in het rendement van een belegger.

Argument 2: Minder tijd en moeite

Een ander belangrijk aspect is de tijd en moeite die actieve beleggers moeten investeren om succesvol te zijn. Ze moeten voortdurend de markt volgen, onderzoek doen naar individuele aandelen en proberen te voorspellen welke aandelen of fondsen goed zullen presteren. Dit vergt veel tijd en energie en kan leiden tot emotionele beslissingen die vaak niet de beste zijn.

Argument 3: Minder risico

Een luie belegger kan met slechts één aankoop zijn geld over een breed scala aan aandelen spreiden. Hierdoor is de kans groter dat emotionele beslissingen worden vermeden. Een passieve belegger volgt meestal meerdere wereldwijde marktindices, waardoor de belegger ook het gemiddelde marktrendement behaalt, zonder de risico’s van actief beleggen.

Argument 4: Hoger rendement

Ondanks dat actieve beleggers beweren dat ze beter presteren dan de markt, blijkt uit onderzoek dat het grootste deel van hen het niet beter doet dan de markt. Sterker nog, een groot deel van de actieve beleggers presteert lager dan de markt op lange termijn, los van de impact van kosten.

Het rendement van passieve beleggingen, zoals indexfondsen en ETF’s, is over het algemeen hoger dan dat van individuele aandelen of fondsen die door actieve beleggers worden beheerd. Het is haast onmogelijk voor actieve beleggers om consistent en op lange termijn beter te presteren dan de markt, aangezien ze te maken hebben met concurrentie van andere professionele beleggers en geavanceerde handelstechnologieën.

Conclusie

Passief beleggen lijkt beter te zijn dan actief beleggen. Door te investeren in passieve beleggingen kunnen beleggers kosten, tijd en moeite sparen en toch een beter rendement behalen dan de meeste actieve beleggers. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat een investering altijd in overeenstemming moet zijn met je financiële doelen en risicobereidheid en dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt.

Of je nu kiest voor actief of passief beleggen, zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet en zich bewust bent van de risico’s en potentiële voor- en nadelen van elke beleggingsstrategie.

Gerelateerde artikelen

Klant worden