Fondsen

iShares MSCI USA ESG Screened UCITS ETF

Fonds uitgelicht

Deze indextracker biedt een goede combinatie van spreiding, kostenefficiëntie en duurzaamheid. Het is een ETF (Exchange Traded Fund) dat zich richt op Amerikaanse bedrijven die voldoen aan duurzaamheidsnormen.

In het kort

Deze positie richt zich exclusief op circa 570 Amerikaanse bedrijven die voldoen aan specifieke duurzaamheidsnormen. De index filtert op bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens, kernwapens, tabak, ketelkool, oliezand en civiele vuurwapens. Sowieso worden bedrijven uitgesloten die de beginselen van het Global Compact van de Verenigde Naties schenden.

Waarom deze belegging?

Onze keuze om in dit fonds te investeren is gebaseerd op een aantal redenen:

  1. Spreiding in Amerika: Doordat maar liefst 60% van je portefeuille wordt belegd in Amerika, is het belangrijk dat we in deze markt goed gespreid beleggen. Met 569 aandelen draagt dit fonds bij aan een optimale spreiding van onze beleggingen binnen deze markt.
  2. Kosten: Een aantrekkelijk kenmerk van dit fonds zijn de lage kosten. Met een beheervergoeding van slechts 0,07% houd je meer rendement over, wat het een aantrekkelijke keuze maakt vergeleken met alternatieve opties.
  3. Duurzaamheidsfocus: Dit fonds sluit bewust investeringen uit in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële activiteiten. We willen graag verantwoord investeren en daar past dit fonds goed bij.

Al met al biedt deze belegging een goede combinatie van spreiding, kostenefficiëntie en duurzaamheid, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor je portefeuille.

Bekijk meer informatie over deze positie

Over de fondsaanbieder

iShares is onderdeel van het Amerikaanse Blackrock (opgericht in 1988) en wereldmarktleider op het gebied van indextrackers. Wereldwijd biedt ze meer dan 1.250 ETF’s aan en beheert circa 3.000 miljard dollar aan vermogen. iShares staat bekend om haar diversiteit aan producten, uitstekende liquiditeit en zeer uitgebreide informatievoorziening.0

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende bedrijven die deel uitmaken van deze belegging zijn Apple, Microsoft, Amazon, NVIDIA en Alphabet (Google). Hieronder vertellen wij in het kort meer over deze verschillende ondernemingen.

BedrijvenWegingIn het kort
Apple Inc.8,41%Apple is qua omzet en waarde inmiddels een van de grootste bedrijven ter wereld. Apple begon in 1976 als fabrikant van computers en behaalde sinds 2007 grote successen met de iPod, iPhone, iPad en iTunes.
Microsoft Corp.6,43%Microsoft is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Bekendste product is Windows, maar ze verkopen ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Amazon.com3,34%Amazon is een webwinkel en leverancier van tal van andere producten en diensten. Zo introduceerde Amazon de virtuele assistent Alexa, videostreamingdienst Prime Video en Amazon Web Services (AWS). AWS marktleider op het gebied van cloud aanbieders, een online opslagdienst voor bedrijven.
NVIDIA3,12%NVIDIA is een grafische chipontwikkelaar voor onder andere datacentra en videokaarten. Jen-Hsun Huang richtte het bedrijf op in 1993. NVIDIA levert onder andere de grafische chips voor de Xbox (Microsoft) en PlayStation (Sony). Tevens is Nvidia toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten.
Alphabet Inc. Class A2,14%Klasse A-aandelen zijn de ‘gewone’ aandelen van Alphabet. Deze hebben de structuur van één aandeel, één stem. Ook klasse B aandelen bestaan, maar deze zijn niet openbaar verhandelbaar. Alleen de oprichters bezitten aandelen van deze klasse.


Bovenstaande gegevens zijn per 4 augustus 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Kenmerken van de belegging

Hieronder volgen een aantal kenmerken van het fonds, gevolgd door de regio- en sectorverdeling.

DuurzaamheidscategorieLichtgroen (categorie 8)
Oprichting fonds19 oktober 2018
Omvang fonds5.689 miljoen dollar
Totale jaarlijkse kosten0,07%
Totaal aantal posities569
EffectenuitleenJa
Dividendrendement1,09% (dividend wordt uitgekeerd)

Bovenstaande gegevens zijn per 4 augustus 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden