Terugblik

Augustus 2023

Terugblik op de maand

De financiële markten vertoonden gemengde resultaten in augustus, met per saldo kleine verliezen voor alle portefeuilles. Offensieve portefeuilles daalden met ongeveer 1%, terwijl de defensieve portefeuilles vrijwel stabiel bleven.

Aandelen

Aandelen zijn gemiddeld met 1,2% gedaald, waarbij Amerikaanse aandelen een daling van 1% in dollars lieten zien. Echter, vanwege de sterkere dollar ten opzichte van de euro boekten Europese beleggers toch een winst van 0,4% in euro’s. Daarnaast daalden Europese aandelen met 2,5%, terwijl Azië en de Pacific een negatief rendementen behaalden van 3,3%. De opkomende markten presteerden deze maand het slechtst, met een koersdaling van 4%.

Obligaties

Het rendement op obligaties bleef stabiel op 0,2%, mede dankzij het effectieve beleid van de Centrale Banken (Fed en ECB) dat de inflatie heeft doen dalen. Als centrale banken de inflatie onder controle houden, blijven obligatierentes doorgaans stabiel. 

Vastgoed

Vastgoedaandelen hadden een moeilijke maand met een koersdaling van 1,6%, voornamelijk vanwege de zorgen rondom de Chinese vastgoedgigant Evergrande die in augustus opnieuw in de financiële problemen verkeerde. Dit negatieve nieuws had een wereldwijde impact op het sentiment in de vastgoedmarkt.


Geopolitieke spanningen houden de wereld nog steeds in haar greep. Maar de inflatie begint af te nemen en het beursjaar is tot heden meer dan prima. Als je een lange beleggingshorizon hebt, is het altijd goed om in aandelen belegd te blijven. Heb je korter de tijd dan 15 jaar? Dan bieden obligaties inmiddels ook weer een aantrekkelijk rendementsperspectief.

Lees meer over de laatste stand van zaken in Actualiteit: Succesvol rentebeleid doet inflatie dalen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden