Terugblik

Januari 2024

Bloei vermogen terugblik 2024

Het beleggingsjaar 2024 begon aarzelend, maar sloot de eerste maand uiteindelijk af met een bescheiden winst. Offensieve profielen behaalden een winst van ongeveer 2%, terwijl defensieve profielen stegen met 0,5%. 

Aandelen

Amerikaanse aandelen presteerden ook in januari goed met een winst van 4% in euro’s gemeten (mede vanwege een dollarstijging van 2%). Europa en Azië bliezen hun partijtje mee en stegen ongeveer 2,5%. Alleen opkomende markten bleven opnieuw achter en verloren 2%.

Onze beleggingsstrategie is gebaseerd op de beurswaarde van bedrijven en landen, wat concreet betekent dat we momenteel voor 60% in Amerikaanse aandelen beleggen. Veel actieve vermogensbeheerders kozen er in 2023 voor om hiervan af te wijken. Wij vinden deze passieve, marktgewogen manier het meest verstandig. Dit leverde ons het afgelopen jaar in elk geval een beter rendement op dan veel andere vermogensbeheerders.

Lees hierover in onze blog Bloei vermogen overstijgt de VBR-index in 2023.

Obligaties

De verwachting dat centrale banken de rente al in april zouden verlagen, lijkt nu verschoven naar mei of juni. Dit leidde tot een daling van de koersen van langlopende obligaties. Zo’n 20% van onze obligaties heeft een gemiddelde looptijd van 6,5 jaar. Deze daalden met ongeveer 0,5%. De andere 80% bestaat uit obligaties met een gemiddelde rentelooptijd van 2 jaar. De koersen hiervan bleven stabiel. 

Over niet al te lange tijd gaan we de gemiddelde rentelooptijd van onze obligaties (momenteel op 3 jaar) verder verlengen richting het marktgemiddelde van 4,5 jaar. De inflatie is succesvol bestreden en daarmee heeft de rente haar piek wel bereikt, waardoor het rendementsperspectief voor langlopende obligaties is verbeterd.


Januari toonde voorzichtig optimisme. Vooral de economie in de VS blijft goed op stoom, wat de hoge koersen rechtvaardigt. Dat die koersen af en toe een veer zullen laten is een gegeven. Dergelijke fluctuaties zijn onderdeel van de beleggingswereld en, hoewel ze soms uitdagingen met zich meebrengen, bieden ze ook kansen voor de toekomst.

Lees meer over de laatste stand van zaken in Actualiteit: Belegger laat zich niet ontmoedigen

Gerelateerde artikelen

Klant worden