Terugblik

December 2023

Terugblik op de maand

Het beleggingsjaar 2023 hebben we afgesloten met een vroege eindejaarsrally. Na de zeer goede novembermaand, bleek december eveneens gunstig voor beleggers. Aandelen stegen ruim 4% en obligaties met ruim 1,5% in waarde. Over het hele jaar stegen de meest defensieve portefeuilles met 7% en de meest offensieve portefeuilles met 17,2% in waarde.

Aandelen

Dit jaar zagen we een forse waardestijging bij aandelen van grote bedrijven (de zgn. large caps) in ontwikkelde markten. Deze presteren tijdens onrustige perioden vaak beter dan kleine bedrijven en opkomende markten. Echter, vanwege de onvoorspelbaarheid van de markt vinden wij het belangrijk om ook altijd in small caps en opkomende markten belegd te blijven. Deze aandelen zijn op lange termijn een waardevolle aanvulling op je portefeuille.

In december daalde de dollar met ruim 1% en over het hele jaar met 3,5%. Ongeveer 70% van je portefeuille bestaat uit beleggingen in dollars, zowel direct als indirect. We accepteren het risico van koersschommelingen van de dollar, omdat het afdekken van dit risico kostbaar is en op de lange termijn onnodig.

Aandelen deden het dus goed het afgelopen jaar met circa 18,5% rendement. Alleen vastgoedaandelen, waarin we ons belang dit jaar hebben afgebouwd, drukten de pret met een marginaal plusje.

Obligaties

De afgelopen maand hoefden de Centrale Banken niet meer in te grijpen. De inflatie daalde verder en een renteverhoging was daardoor niet nodig. Beleggers hopen op renteverlagingen in de loop van 2024. Hierdoor stegen obligatiekoersen, vooruitlopend op lagere rentes in de toekomst.

Vooral door de ontwikkeling van de laatste maanden, bleken obligaties weer een prima alternatief voor rustzoekende beleggers. Over heel 2023 droegen obligaties hun steentje bij met 5,5% rendement.


Na het zeer negatieve beursjaar 2022 heeft 2023 ons positief verrast. Ondanks alle geopolitieke spanningen, zien wij goede vooruitzichten voor zowel aandelen- als obligatiebeleggers. Met voldoende beleggingshorizon is het altijd goed om belegd te blijven.

Lees meer over de laatste stand van zaken in Actualiteit: Kalme beurzen, roerige wereld

Gerelateerde artikelen

Klant worden