Beleggingen

Amundi Index MSCI World SRI PAB UCITS ETF

Fonds uitgelicht

We beleggen in een duurzaam gescreende positie van Amundi, gericht op grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen die hoog scoren op duurzaamheid. Met Amundi als grootste aanbieder van ETF-producten in Europa, profiteer je van lage kosten en een uitstekende verhandelbaarheid.

In het kort

Deze belegging richt zich op grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen die hoog scoren op duurzaamheid. De belegging hanteert strenge uitsluitingscriteria voor bedrijven die betrokken zijn bij bepaalde sectoren zoals nucleaire energie, wapens en tabak. Bovendien investeert deze indextracker in bedrijven die actief bijdragen aan een zogenaamde “low-carbon-economy” en die duurzame klimaatdoelstellingen nastreven.

NaamAmundi Index MSCI World SRI PAB UCITS ETF
ISINIE000Y77LGG9
BeleggingscategorieAandelen
Aantal bedrijven338
RegioWereld
Beheervergoeding0,18%
EffectenuitleenJa
DividendrendementOnbekend (dividend wordt herbelegd)
Duurzaam gescreendJa
SFDR classificatieArtikel 8: Deze positie promoot duurzaamheidskenmerken volgens Europese regelgeving, gericht op het ondersteunen van een duurzamere toekomst.
DuurzaamheidsfocusRicht zich op bedrijven die vooroplopen in duurzaamheid, door het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het bevorderen van hernieuwbare energie.

> Voor meer informatie over deze positie, bekijk deze factsheet.

Waarom deze belegging?

Onze keuze om in deze positie te investeren is gebaseerd op een aantal redenen:

  1. Lage kosten: De indextracker heeft aantrekkelijk lage kosten, met een beheervergoeding van slechts 0,18%. Dit betekent dat je onder de streep meer rendement overhoudt.
  2. Uitstekende verhandelbaarheid: De indextracker is zeer goed verhandelbaar, wat betekent dat het gemakkelijk te kopen en verkopen is. Bovendien heeft het fonds een lage spread, wat resulteert in lagere kosten bij het handelen in het fonds.
  3. Duurzaamheid: De indextracker onderscheidt zich door strengere duurzaamheidscriteria te hanteren in vergelijking met andere fondsen. Het selecteert bedrijven die zich actief inzetten voor duurzame praktijken, zoals het verminderen van hun ecologische impact en het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen.

Over de aanbieder

Amundi (opgericht in 2010) is uitgegroeid tot de grootste aanbieder van ETF-producten in Europa. Ze zet zich met name in voor milieuvriendelijke initiatieven en sociale verantwoordelijkheid. Amundi heeft dan ook een breed scala aan duurzame indextrackers ontwikkeld om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke beleggingen. In totaal hebben ze ruim 2 biljoen aan vermogen onder beheer.

Top 5 grootste posities

De grootste onderliggende posities op dit moment zijn NVIDIA, Microsoft, Tesla, ASML en Home Depot. 

BedrijvenWegingIn het kort
NVIDIA7,66%NVIDIA is een grafische chipontwikkelaar voor onder andere datacentra en videokaarten. Jen-Hsun Huang richtte het bedrijf op in 1993. NVIDIA levert onder andere de grafische chips voor de Xbox (Microsoft) en PlayStation (Sony). Tevens is Nvidia toeleverancier aan veel grote computerfabrikanten.
Microsoft6,18%Microsoft is een van de grootste softwarebedrijven van de wereld. Bekendste product is Windows, maar ze verkopen ook hardware, internet en televisie. Ze hebben wereldwijd meer dan 180.000 mensen in dienst.
Tesla4,18%Tesla is een Amerikaanse producent van elektrische (vracht)auto’s, met Elon Musk als CEO. Opgericht in 2003 en momenteel het meest waardevolle autobedrijf ter wereld. Tesla verkoopt tevens zelfgemaakte batterijen, zonnepanelen en elektriciteitsnetten.
ASML2,30%ASML is een Nederlands bedrijf opgericht in 1984 en levert geavanceerde technologieën die gebruikt worden door bedrijven die halfgeleiders maken (zoals computerchips). Het bedrijf heeft vestigingen over de hele wereld en is gericht op het verbeteren van de prestaties van chips en het verminderen van de kosten.
Home Depot2,29%Home Depot is de grootste doe-het-zelfketen van Amerika. Ze hebben bouwmarkten in eigen land, Canada en Mexico. Home Depot timmert aan de weg op het gebied van duurzaamheid door in te zetten op duurzaam hout en energiezuinige en waterbesparende apparaten.

Regioverdeling

Sectorverdeling

Bovenstaande gegevens zijn per 31 mei 2023 opgesteld en kunnen op elk moment wijzigen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden