Terugblik

April 2024

Bloei vermogen terugblik 2024

Na een zeer positief eerste kwartaal, gingen de koersen in april iets omlaag. Aandelen verloren ongeveer 2% aan waarde. Hierdoor kwam het rendement voor heel 2024 uit op 6,6% voor de meest offensieve beleggers en op 0,8% voor de meest defensieve beleggers. 

Aandelen

Op brede schaal daalden de aandelenkoersen. Alleen opkomende markten (emerging markets) vormden een uitzondering en stegen 1,5% in waarde. Ontwikkelde markten daalden daarentegen met 2,5%. Aandelen van grote bedrijven (large caps) daalden daarbij minder in waarde dan aandelen van kleine bedrijven (small caps).

De Amerikaanse dollar steeg de afgelopen maand bijna 1%. We beleggen voor onze klanten voor ongeveer 60% in dollar-genoteerde bedrijven. Deze dollarstijging hielp om de koersdalingen van de afgelopen maand enigszins te dempen.

Obligaties

Hoewel obligatiekoersen doorgaans stabieler zijn dan die van aandelen, bewogen ook zij afgelopen maand door de focus op het rentebeleid van centrale banken. Obligaties met een korte looptijd zijn minder beweeglijk. Omdat centrale banken de rente langer op het huidige niveau houden, daalden kortlopende obligaties slechts 0,1%. Obligaties met een langere looptijd hadden meer last van de vooruitgeschoven renteverlagingen en daalden met 1,3% in waarde. Later dit jaar kunnen deze obligaties echter juist profiteren wanneer de rente mogelijk wordt verlaagd.

Gerelateerde artikelen

Klant worden