Terugblik

Februari 2024

Bloei vermogen terugblik 2024

Februari bleek een prima beleggingsmaand voor aandelen, die met 3,5% in waarde stegen. Opnieuw trokken de Verenigde Staten (VS) de kar. Obligaties lieten een kleine veer en verloren een half procent. De eerste twee maanden van 2024 werden daarmee afgesloten met 0,7% voor ons meest defensieve profiel tot 5,8% voor ons meest offensieve profiel. 

Aandelen

Amerikaanse aandelen trokken de kar met een koersstijging van 4,5%. De dollar veranderde deze maand niet in waarde ten opzichte van de euro. Net als vorige maand bleef Europa wat achter met een koerswinst van 2%. De opkomende markten deden het best goed en stegen met 3,5%. Azië en de Pacific sloten de rij met 1,8% koerswinst.

Obligaties

Beleggers wachten af wat de Fed (de centrale bank van de VS) aankomende 20 maart gaat vertellen. Naar verwachting wordt de rente nog niet verlaagd, maar alle hints over aanstaande verlagingen in juni en daarna, worden op een goudschaaltje gewogen. We kijken het rustig aan en verlengen de rentelooptijd (duration) van je obligaties in de loop van de tijd weer richting het marktgemiddelde.


Hoewel de koersstijgingen tot nu toe bescheiden zijn, leg je als belegger een solide basis voor de toekomst. De onvermijdelijke ups en downs van de markt zijn geen teken van tegenspoed, maar een normaal onderdeel van beleggen. Deze momenten onderstrepen juist het belang van een visie gericht op de lange termijn en het behoud van geduld. Fluctuaties vlakken uiteindelijk uit. Dat is waar de ware kracht van slow beleggen ligt. 

Lees meer over de laatste stand van zaken in Actualiteit: Hoofd koel in een wereld vol tegenstellingen.

Gerelateerde artikelen

Klant worden