Waterval Trump
- 3 juni 2025
- Leestijd: 3 minuten

Een waterval maakt veel lawaai, maar het waterpeil verandert nauwelijks. Een treffende metafoor voor hoe Donald Trump de media blijft domineren. Kranten staan vol met zijn uitspraken en acties. Wereldwijd wachten consumenten af, in de hoop op stabielere en meer voorspelbare tijden. Dit ondermijnt ook het vertrouwen van beleggers en zorgt voor onrust op de beurs.
Toch is er een groeiende groep beleggers die vasthoudt aan het principe van lange termijn beleggen. Ze begrijpen dat het weinig zin heeft om te reageren op Trumps uitspraken of beleidswijzigingen, die vaak worden ingetrokken of herzien. In zekere zin lijken deze beleggers immuun te zijn geworden voor zijn retoriek.
Markten herstellen na blokkade importheffingen en sterke cijfers
In de maand mei kregen de markten wat lucht. Een federale rechter blokkeerde de nieuwe importheffingen van Trump. Al werd deze maatregel dezelfde dag weer (tijdelijk) opgeheven, het signaal was voldoende om beurzen te laten opveren.
In combinatie met positief bedrijfsnieuws, meevallende renteontwikkelingen en een voorzichtig vertrouwen dat het internationale politieke krachtenveld voorlopig min of meer in balans blijft, stegen aandelen wereldwijd gemiddeld ruim 6%.
Inflatie in Europa daalt langzaam verder
In Europa houdt de inflatie in sommige landen nog aan, maar laat gemiddeld een dalende lijn zien. Dit is positief nieuws, zeker in combinatie met de dalende olieprijs die het gevolg is van signalen dat de OPEC-landen hun productie willen verhogen om marktaandeel te behouden.
Ook de overheidsfinanciën in landen als Griekenland en Italië, lang gezien als zorgenkinderen van de eurozone, verbeteren. Ze hebben hun begrotingen beter onder controle en tonen aan dat hervormingen effect kunnen hebben.
Wel zijn er tekenen van afkoeling in de arbeidsmarkt. Er zijn minder vacatures en mensen wisselen minder snel van baan. De economie lijkt wat gas terug te nemen en de groeiverwachtingen voor 2025 en 2026 zijn verlaagd. Maar er is nog altijd sprake van bescheiden groei.
ECB verlaagt rente, sparen levert nauwelijks iets op
Recentelijk verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met 0,25 procentpunt. Bij vrijwel alle banken dalen de spaarrentes. Toch blijven huishoudens op grote schaal sparen. Volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is dit ‘dood geld’ en een gemiste kans. Sparen levert nauwelijks rendement op en draagt weinig bij aan economische groei.
Het is geen toeval dat Amerikanen meer beleggen dan Europeanen. In de VS wordt gemiddeld meer dan 50% van het vrij besteedbare vermogen belegd, tegenover minder dan 20% in veel Europese landen. Dit verschil in gedrag draagt bij aan het structureel hogere groeitempo van de Amerikaanse economie.
Geopolitieke en sociale onrust
Wereldwijd blijft het politieke speelveld onrustig. De oorlog in Oekraïne, spanningen in het Midden-Oosten, handelsconflicten tussen de VS en China. Ze blijven het nieuws bepalen. Trump gooit geregeld olie op het vuur met zijn opruiende uitspraken en onvoorspelbare beleidsvoorstellen. Bedrijven moeten zich constant aanpassen aan nieuwe handelsregels, valutabewegingen en geopolitieke risico’s.
Daarnaast groeit de sociale onrust in veel landen. Overheden moeten hun begrotingen herzien en pensioenfondsen herzien hun beleggingsstrategieën. Veel beleggers vragen zich af: welke perspectieven blijven er nog over?
Ondernemers blijven investeren
Het antwoord is verrassend hoopvol. Wereldwijd blijven bedrijven investeren en innoveren. Soms worden projecten uitgesteld of verplaatst naar stabielere regio’s, maar de trend naar automatisering en digitalisering gaat door. Kunstmatige intelligentie (AI) helpt bedrijven kosten te verlagen en winsten te vergroten. Vooral de voorlopers weten zich te onderscheiden en tonen sterke resultaten.
Ondernemers blijven veerkrachtig. Ze spelen in op veranderingen en bouwen rustig verder. Onzekerheid is een gegeven, maar wie gedisciplineerd blijft beleggen en vertrouwt op de kracht van spreiding en geduld, heeft historisch gezien altijd de beste kaarten.
Samengevat
- Trump blijft wereldwijd onrust veroorzaken met importheffingen en onvoorspelbare uitspraken
- In mei veerden de markten op na een rechterlijke blokkade van Trumps nieuwe tarieven, gecombineerd met sterke bedrijfswinsten en stabiele renteverwachtingen
- Ondanks geopolitieke spanningen blijven bedrijven wereldwijd investeren en innoveren, vooral op het gebied van AI en automatisering
- De inflatie in Europa zakt voorzichtig weg, mede geholpen door dalende olieprijzen
- De ECB verlaagt de rente, maar Europese huishoudens blijven op grote schaal sparen
- De arbeidsmarkt koelt iets af, de economische groei blijft bescheiden maar positief
- Gespreid blijven beleggen biedt ook nu het beste perspectief
Mei: wat gebeurde er op de beurs?
Blijf op de hoogte van hoe de verschillende regio’s presteerden en hoe obligaties zich hebben ontwikkeld de afgelopen maand. Ontdek de inzichten in onze terugblik.
Gerelateerde artikelen
-
Actualiteit
De rentevrees ebt weg
De recente renteverhogingen hebben hun doel bereikt: een verkoeling van de economie. Opvallend is dat de inflatie sneller daalt dan verwacht. Ondertussen blijft de Amerikaanse economie best presteren.Lees meer -
Actualiteit
“It’s the economy, stupid”
Trumps nieuwe handelsbeleid zal z’n sporen nalaten in de Amerikaanse economie én die van vele andere landen. Groeiverwachtingen dalen, inflatie en rente stijgen en de beurskoersen worden geraakt.Lees meer -
Actualiteit
Tegenstrijdige berichten
Positieve en minder positieve economische berichten volgen elkaar vandaag de dag met grote regelmaat op, vergelijkbaar met eb en vloed. Dit fenomeen is van alle tijden.Lees meer
-
Blogs in je mailbox?
Blijf op de hoogte van onze blogs, de ontwikkelingen op de beurs, updates en meer.
Meld je aan voor ons maandbericht en ontvang één keer per maand een overzicht in je mailbox.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht