Blog

Beleggers opgelet: Kans op belastingteruggave

Beleggers opgelet Kans op belastingteruggave

Er is een kans dat je geld kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Recentelijk heeft de Hoge Raad bepaald dat voortaan de werkelijke rendementen leidend zijn voor de belasting op je vermogen in box 3. Dit kan betekenen dat je recht hebt op belastingteruggave.

Wat betekent dit voor jou?

De Hoge Raad heeft op 6 juni 2024 geoordeeld dat hoe de Belastingdienst de vermogensbelasting met fictieve rendementen nu berekent, onrechtvaardig is. Als belegger betaal je namelijk belasting over een fictief rendement, niet over je werkelijk behaalde rendement. In sommige gevallen kan dit negatief uitpakken. Bijvoorbeeld bij een negatief beursjaar, waarbij dit fictieve rendement veel hoger is dan je daadwerkelijk behaalde rendement. 

Nu is dus besloten dat eventueel te veel betaalde belasting wordt gecompenseerd. Goed nieuws dus voor beleggers! Deze compensatie geldt voor alle belastingaanslagen vanaf 2017 die nog niet definitief zijn vastgesteld.

Wanneer heb je kans op belastingteruggave?

Als jouw werkelijke rendement lager was dan het fictieve rendement en je kunt dit aantonen, heb je recht op teruggave. Als je daadwerkelijke rendement hoger was dan het fictieve rendement, dan geldt het fictieve rendement. 

De kans is groot dat je in een slecht beursjaar, zoals 2022, te veel belasting betaalde. Voor spaarders zal de invloed beperkt zijn, omdat het fictieve rendement op sparen dichter bij de realiteit ligt.

Wat moet je nu doen?

Voorlopig hoef je niets te doen. De Belastingdienst zal belastingplichtigen in box 3 automatisch een brief sturen. Dit kan nog wel even duren. De Belastingdienst zegt hier zelf over: 

“Het ministerie van Financiën bestudeert nu de uitspraak. Na een politieke beslissing horen wij hoe we het box 3-inkomen op een juiste manier kunnen berekenen. Dit proces kan enige tijd duren, wij vragen om uw geduld.” 

Tegen de tijd dat het zo ver is, komen wij hier ook op terug! 

Gerelateerde artikelen

Klant worden