Trump vs. Harris: De invloed op de economie en de beurs
- Door: Peter van der Slikke
- 26 september 2024
- Leestijd: 4 minuten
De Amerikaanse verkiezingen van 2024 komen steeds dichterbij. Welke invloed kan een overwinning van Trump of Harris hebben voor de Verenigde Staten (VS) en wereldeconomie? En wat kan dit betekenen voor jouw beleggingen?
Trump of Harris?
De kandidaten die het tegen elkaar gaan opnemen zijn voormalig president Donald Trump en vice-president Kamala Harris, met uiteenlopende politieke stromingen. Ook hebben ze verschillende economische plannen die op hun beurt weer de financiële markten en wereldwijde economische groei beïnvloeden.
Wat zijn mogelijke economische gevolgen van een overwinning voor elk van deze kandidaten? En hoe beïnvloeden de huidige geopolitieke spanningen de keuze van de kiezers en de economische vooruitzichten?
Wat als Trump wint?
Als Donald Trump opnieuw verkozen wordt, is de kans groot dat hij terugkeert naar zijn beleid van “America First”. Dit kan betekenen dat de VS opnieuw een protectionistisch handelsbeleid gaan voeren, met hogere invoertarieven en strengere handelsregels. Met andere woorden: maatregelen die erop gericht zijn om de productie in eigen land te beschermen tegen concurrentie uit het buitenland.
Trump liet tijdens zijn vorige ambtstermijn zien dat hij bereid is om handelsconflicten aan te gaan, vooral met China. Mocht hij opnieuw verkozen worden, dan is een escalatie van deze handelsspanningen niet ondenkbaar, wat kan leiden tot verstoringen in wereldwijde toeleveringsketens. Dit zou op zijn beurt de economische groei kunnen afremmen. Toch liet zijn presidentschap ook zien dat, ondanks deze conflicten, de Amerikaanse economie sterke groeiperioden kende.
Tevens kan een Trump-presidentschap leiden tot nieuwe belastingverlagingen voor bedrijven en vermogende individuen, in een poging om binnenlandse investeringen te stimuleren. Hoewel dit op korte termijn economische groei kan bevorderen, kan dit ook leiden tot een toename van het federale begrotingstekort en een hogere staatsschuld. De reactie van de markt zal vooral afhangen van de balans tussen economische groei en schulden. Als beleggers geloven dat de schulden te hoog oplopen door het gevoerde beleid, kan dit op termijn leiden tot hogere rentetarieven en meer marktvolatiliteit (beweeglijkheid).
Tenslotte kan het impulsieve karakter van Trump een negatieve invloed hebben op de financiële markten, en daarmee jouw beleggingen. Beleggers geven de voorkeur aan een zekere voorspelbaarheid, politieke rust en economische stabiliteit. Aan avonturisme, proefballonnetjes en grensoverschrijdend gedrag in het politieke bedrijf hebben zij weinig behoefte.
Wat als Harris wint?
Aan de andere kant, als Kamala Harris wint, kunnen we een verdere verschuiving naar een progressiever economisch beleid verwachten. Dit kan betekenen: hogere belastingen voor de rijken en bedrijven, grotere overheidsuitgaven voor sociale programma’s en een nadruk op groene energie en infrastructuur. Harris zal waarschijnlijk ook streven naar een meer multilaterale aanpak in de internationale handel en samenwerking, wat Amerikaanse handelspartners kan geruststellen en mogelijk nieuwe economische kansen kan creëren.
Een Harris-presidentschap betekent waarschijnlijk ook strengere reguleringen, vooral met betrekking tot technologie, financiën en milieu. Dit kan bedrijven op de korte termijn extra kosten bezorgen, maar op de lange termijn zorgen voor een stabielere en duurzamere economische groei.
De financiële markten, en daarmee jouw beleggingen, kunnen gemengd reageren op deze beleidsmaatregelen. Enerzijds kan een toename van de overheidsuitgaven stimulerend werken. Anderzijds kunnen hogere belastingen en reguleringen een dempend effect hebben op het bedrijfsleven.
Geopolitieke invloeden en keuzes van de kiezer
De huidige geopolitieke spanningen, zullen waarschijnlijk een grote rol spelen in de beslissing van de kiezers. Denk hierbij aan spanningen zoals:
- Het conflict tussen Rusland en Oekraïne
- Het conflict tussen Israël en Hamas
- De spanningen in de Zuid-Chinese Zee
- De bredere rivaliteit tussen de VS en China
Amerikanen kunnen voorkeur voor een leider hebben waarvan zij denken dat die beter in staat om deze complexe geopolitieke uitdagingen aan te pakken. Zoals Michiel Vos het treffend verwoordt:
“Gaat zij de telefoon opnemen om 3 uur ’s nachts als Bibi Netanyahu zegt: “I’m gonna nuke Iran”. Wat gaat ze dan zeggen? Amerikanen willen weten dat er dan een president opneemt, een sterke man of vrouw, die dan zegt: “Bibi, take it easy. Let’s talk.” Zoiets dergelijks.”
Lees de samenvatting van de avond met Michiel Vos
Trump zal zich naar verwachting richten op een sterk Amerikaans nationalisme en zijn belofte om Amerika’s belangen boven alles te stellen. Dit kan resoneren bij kiezers die bezorgd zijn over de binnenlandse gevolgen van internationale conflicten. Ondertussen zal Harris vermoedelijk haar ervaring onder Biden benadrukken, waarbij ze pleit voor een strategie van diplomatie en samenwerking om internationale stabiliteit te bevorderen.
Als er langere tijd geopolitieke spanningen en onzekerheden zijn tussen landen, dan kan dit voor onrust zorgen op de financiële markten en meer beweeglijkheid. Beleggers kunnen nerveus worden en aandelen of andere risicovolle investeringen verkopen. In plaats daarvan kunnen ze hun geld proberen veilig te stellen door te investeren goud of staatsobligaties. De behoefte aan stabiliteit en voorspelbaarheid kan een belangrijke rol spelen in hoe beleggers omgaan met hun investeringen, afhankelijk van wie de verkiezingen wint.
Conclusie
De Amerikaanse verkiezingen brengen altijd onzekerheid met zich mee. Vooral op de korte termijn kunnen de beurzen heftig reageren. Toch heeft de geschiedenis laten zien dat markten na verkiezingen vaak vrij snel stabiliseren, ongeacht de uitkomst.
Het beleid van zowel Trump als Harris zal zeker invloed hebben op de economie, maar de onderliggende economische fundamenten blijven belangrijker dan wie er in het Witte Huis zit. Voor beleggers is het daarom verstandig om zich niet te laten leiden door tijdelijke politieke onzekerheden. Wij wachten rustig af welke koers Amerika zal kiezen.
Michiel Vos over de Amerikaanse politiek en verkiezingen
Op 11 september 2024 organiseerden we een avond met journalist en VS-correspondent Michiel Vos. Hij gaf ons een fascinerende kijk op de Amerikaanse politiek en de aanloop naar de komende verkiezingen. Voor onze klanten, die meer dan 60% van hun portefeuille in de VS beleggen, is dit een belangrijk thema.
-
Peter van der Slikke
Directeur -
Als oprichter en directeur, denkt Peter actief mee over de strategie van Bloei vermogen. Zijn beleggingskennis publiceerde hij in 2 boeken.
Gerelateerde artikelen
-
Actualiteit
Gemengd herstel
De economie vertoont dezelfde patronen als het weer, met stormachtige en zonnige dagen. Beleggers maakten zich zorgen over het schuldplafond in de VS en tegenvallende ontwikkelingen in China.Lees meer -
Actualiteit
Wereld in brand, beurs blijft stijgen
Het contrast kan haast niet groter: de wereld staat in brand, terwijl de beurs nieuwe hoogtepunten bereikt. Toch zijn deze werelden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat betekent dit voor beleggers?Lees meer -
Actualiteit
Groeivertraging
Het effect van het rentebeleid van de ECB wordt steeds zichtbaarder, met een merkbare vertraging van de Europese economieën als gevolg. Positief is dat de inflatie al enkele maanden aan het dalen is.Lees meer
-
Op de hoogte blijven?
Ontvang je ons maandbericht nog niet en wil je op de hoogte blijven van onze blogs? Schrijf je dan hier in.
Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.
-
Schrijf je in voor ons maandbericht