Terugblik

November 2023

Terugblik op de maand

November was een topmaand voor beleggers. Niet alleen stegen aandelen over een breed front in waarde met 6,5%, ook obligaties droegen hun steentje bij met 1,2% rendement.

De verliezen van oktober werden daarmee meer dan goed gemaakt. Met nog een maand te gaan is 2023 met 4,7% voor het defensieve profiel (blauw) t/m 12,5% voor het zeer offensieve profiel (rood) tot heden een prima beleggingsjaar, ondanks alle spanningen in de wereld.

Aandelen

Aandelenkoersen stegen als gevolg van de afgenomen inflatie. In de VS zagen we, na een opmerkelijk goede prestatie in het derde kwartaal, een verschuiving naar gematigde economische groei, terwijl Europa en China achterbleven met negatieve cijfers.

Dit op zich minder goede nieuws blijkt juist goed nieuws voor beleggers. Centrale banken besluiten mogelijk al medio 2024 tot renteverlagingen, wat beleggers vleugels geeft. Alle regio’s en sectoren profiteerden hiervan in november en ook de decembermaand zijn we positief gestart.

Obligaties

De verwachting dat de rentes hun piek hebben bereikt en in de (nabije) toekomst zelfs weer kunnen dalen, doet obligatiekoersen stijgen. In november hebben we een eerste stap gezet in het verlengen van de rentelooptijd van je obligaties (opgenomen in alle portefeuilles behalve het zeer offensieve profiel). Een van de drie kortlopende obligatiefondsen hebben we geruild naar een obligatiefonds met een langere rentelooptijd.

Hoewel lastig te bepalen is wanneer zo’n renteomslag precies komt, pakte die ruiling de afgelopen weken heel goed uit. Vanaf nu kunnen we zeggen dat obligaties weer rendementsperspectief hebben en daarmee een prima belegging zijn in het defensieve hart van je portefeuille.


De komende weken sluiten steeds meer grote (institutionele) beleggers de boeken en kunnen de koersen nog wat beweeglijker worden. Een eindejaarsrally of eindejaarsdip is niet te voorspellen en voor de lange termijn ook van weinig belang. Midden in deze periode van financiële eb en vloed, hopen we vooral dat het humanitaire leed in de wereld niet verder escaleert.

Lees meer over de laatste stand van zaken in Actualiteit: Rentevrees ebt weg

Gerelateerde artikelen

Klant worden